Motorrijder Steve Vandenberghe komt om het leven in Libya Rally 2015

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2015_LR2015_20_04_Steve_vandenberghe.jpg

De Belgische motorrijder Steve Vandenberghe is tijdens de vierde etappe van de Libya Rally om het leven gekomen. Vandenberghe werd 46 jaar.

Bij het uitkomen van de laatste duinen van Erg Chegaga, zo’n 50 kilometer voor de finish van de etappe in Mhamid in het oosten van Marokko, werd Vandenberghe onwel. “Zonder aanwijsbare reden zakte hij tegen de grond,” verklaarde rallydirecteur Gert Duson aangeslagen. Een deelnemer met een buggy stopte bij Vandenberghe, die zei dat hij in orde was en dat de buggyrijder verder kon rijden. Een motorrijder met wie Vandenberghe samen reed, kwam er enkele minuten later bij. Toen had de Belg al het bewustzijn verloren. De gealarmeerde medische helikopter was binnen vier minuten bij Vandenberghe. Duson: “De arts aan boord van de helikopter is een ervaren trauma-arts. Er is drie kwartier lang gepoogd Steve te reanimeren, maar het mocht niet baten.”

In het dagelijks leven was Steve Vandenberghe uitbater van een hotel in Knokke. Hij was een ervaren rallyrijder met ten minste vijf deelnames aan de Dakar Rally op zijn naam. Hij reed al talloze rally’s met de motor, de quad, de auto en de truck. “Hij wist wat hij deed en was geen onbezonnen piloot,” aldus Duson. “We zijn nog aan het onderzoeken wat er precies is gebeurd. Het was erg warm in de duinen, maar hij had voldoende eten en drinken bij zich.”

Duson, die persoonlijk bevriend was met Vandenberghe, maakte bekend dat de Libya Rally door zal gaan. Bij de start van de vijfde etappe wordt een minuut stilte in acht genomen.

Luister HIER naar de verklaring van Gert Duson op Radio Rallymaniacs