Libya Rally 2015: Pol vergroot de voorsprong flink, Huzink wint weer

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2015_19_04_LR2015_19_04_1071.jpg
Gert Huzink betitelde vandaag de derde etappe van de Libya Rally als een ‘Dakar-waardige’ proef. Vooral in de eerste veertig kilometer zaten vol met echte duinen zoals ze bedoeld zijn. Voor hem was het echter weer een succesvolle dag, met winst bij de trucks en inmiddels de leiding stevig in handen.

Vooral de ontbijtetappe was een lastige klus volgens organisator Gert Duson. “De meeste mensen vonden het een zware maar mooie etappe. Er werd windkracht 5 voorspeld vanochtend en dat kwam gelukkig aan het eind van de middag pas opzetten. Hierdoor hoefden we de etappe niet te neutraliseren voor een eventuele zandstorm en kon iedereen zonder problemen aan die proef beginnen.” Wel stonden enkele deelnemers nog een tijd lang in het duinengebied met technische problemen.

Huzink was met de Tatra 38 seconden sneller dan Martin van den Brink die de Renault ook vandaag weer flink de sporen gaf. “We vlogen meer dan dat we reden, zo nu en dan had ik het echt zwart voor m’n ogen. In het laatste stuk maakten we nog wat flinke klappen.” Van den Brink stond een lange tijd stil bij Jack Brouwers die op een moeilijk punt op de zijkant was beland, deze tijd kreeg hij na afloop terug maar het bleek net niet genoeg voor de overwinning.

Het team van Aart Schoones maakte eveneens melding van problemen. Schoones was met de DAF op de zijkant gegaan op een scherp duin. Problemen waren er ook voor Henk Theunissen, Edwin van der Vegt en Henk van Steenbeek. Het trio crashte in de duinen en het lijkt erop dat het einde rally is voor het team met de Dodge. “Theunissen is met de helicopter afgevoerd en er is mij verteld dat hij een schouder uit de kom heeft”, aldus Duson na afloop van de etappe.

Bij de motoren zag Mirjam Pol vandaag haar voorsprong groeien doordat Kim de Rycker veel tijd verloor. Was het verschil na de tweede etappe nog tien seconden, na etappe 3 staat het op meer dan anderhalf uur. De Rycker heeft onder meer een penalty van een half uur gekregen, de reden hiervoor is momenteel onbekend. De overwinning was voor een andere Belg: Joris van Dyck pakte de overwinning voor Mirjam Pol op 2 minuut 8. De Britse Ben Norman en Andrew Newland volgden op enige afstand.