Libya Rally 2015: Huzink neemt de leiding over van Van den Brink

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2015_18_04_LR2015_18_04_0170.jpg

Zo fantastisch als het in de eerste etappe van de Libya Rally ging bij Martin van den Brink, zo beroerd ging het in de tweede. Diverse onderdelen van de Mammoet-truck gingen kapot of braken af, waardoor de weg open lag voor Gert Huzink om de etappezege op te eisen en de leiding bij de trucks over te nemen. In het gecombineerde klassement staat Huzink tweede, kort achter de Toyota van Jacky Loomans. Bij de motoren behield Mirjam Pol een krappe voorsprong van 10 seconden op Kim de Rycker, die de etappe naar Merzouga op zijn naam schreef.

“Een mooie dag, maar wel een pittig proefje,” omschreef Huzink de etappe van 235 kilometer van Boudnib naar Merzouga. “In het eerste deel was Martin nog een stuk sneller dan wij. Bij de break lag hij een minuut of twaalf voor. Daarna konden we aardig inlopen en toen hij met problemen kwam te staan, was het qua wedstrijd eigenlijk over.” Van den Brink verloor meer dan drieëneenhalf uur op Huzink en duikelde naar de 25ste plaats in het totaalklassement.

De goede klassering is voor Huzink bijzaak. Ook voor hem is de Libya Rally een leer- en testmoment met het oog op de Dakar Rally. Afgelopen januari stond Huzink voor het eerst met de Tatra aan de start, na een aantal mislukte pogingen met de auto. Aankomen was het doel en dat haalde Huzink. Nu wil hij meer. “Er is veel meer mogelijk met de Tatra. Volgend jaar wil ik in de top 15 rijden, het jaar erna in de top 10. Om dat te bereiken, moeten we testen en ervaring opdoen, wedstrijden rijden. We zijn de auto behoorlijk aan het verbouwen. Hier rijden we al met nieuwe remmen, de volgende stap is een nieuwe motor en het gewicht terugbrengen. De resultaten hier tot nu toe laten zien dat we op de goede weg zijn.”

Van den Brink was niet de enige die door een hoop ellende ver terugviel. Dag 2 van de Libya Rally eiste meer slachtoffers: Pascal Feryn zakte wegens een kapot stuurhuis naar plaats 53, Jean-Antoine Sabatier – vorig jaar nog winnaar van het buggyklassement – staat daar nog achter op de laatste plaats. Peter Erren had te maken met afgebroken motorsteunen, Eelco Bekker sloeg over de kop.

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2015_18_04_LR2015_18_04_0005.jpg

Bij de motoren waren weinig verschuivingen in de kop van het klassement. Kim de Rycker en Mirjam Pol waren duidelijk een klasse apart. De Rycker, die zijn titel verdedigt, startte 8 minuten na Pol, maar had haar al na 8 kilometer ingehaald. “Ze pikte bij me aan en we zijn het hele stuk samen gereden,” vertelde de Belg. “Het was een mooie, afwisselende etappe, met heel lastige navigatie. Toen wij bij de duinen kwamen, stak een zandstorm op. Wij hebben we nog niet zo’n last van gehad, omdat het zicht nog wel redelijk was, maar alles wat verder naar achter zat, heeft daar zeker wel veel hinder van ondervonden.”