Professionelere organisatie Libya Rally geeft Gert Duson rust

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_24_04_LR2014_24_04_0696.jpg

Het bivak in Fez, waar de keuringen plaatsvinden voor de Libya Rally, is weer groter geworden. “Een paar hectare inmiddels,” zegt Gert Duson. De directeur van de Libya Rally staat er nochtans rustig bij. Hij heeft zijn organisatie voor de zevende editie van de rally dusdanig weten te professionaliseren dat hij zo kort voor de start ‘nog geen moment heeft gestresseerd’.

Het aantal deelnemers aan de Libya Rally is ongeveer gelijk gebleven, maar er zijn meer racetrucks bij gekomen en het niveau van de deelnemers is aanzienlijk gestegen. “We zitten op om en nabij 430 mensen,” vertelt Duson. “Maar met die racetrucks erbij hebben we heel wat meer meters nodig. Het ziet er imposant uit en dat is het ook, als je ziet wie er meedoen en met welk materiaal - niet zomaar de eersten de besten: Martin van den Brink, Steve Ingels, Jack Brouwers, Schoones… Een deelnemersveld waar ik trots op ben.”

Hoewel Nederland en België nog altijd in een overtuigende meerderheid zijn, staan er deelnemers van maar liefst vijftien nationaliteiten aan de start vrijdagochtend. “Frankrijk is weer in opkomst, maar we hebben ook deelnemers uit Australië, Zuid-Afrika, Ierland, Kenia zelfs.”

Ondanks dat sterke startveld met indrukwekkend materiaal, is Gert Duson de rust zelve. Van stress is geen sprake, dankzij een professionelere organisatie. “We hebben bewust het deelnemersveld gelijk gehouden, zodat we ons konden concentreren op organisatorische verbeteringen. Een ander gps-systeem, hetzelfde als in de Dakar Rally wordt gebruikt, is daar een onderdeel van, maar ook een verbetering van de brandstofbevoorrading. Dat deden we met brandstof in drums, nu hebben we twee tankwagens van ieder 40.000 liter tot onze beschikking. Ook hebben we meer bezemwagens om gestrande deelnemers van de route te halen en een zwaardere helikopter waarmee we ook bijvoorbeeld quads uit de woestijn kunnen tillen. Daar hoeven onze eigen mensen dus niet meer met een truck achteraan. In theorie is het allemaal wat gemakkelijker geworden en tot nu toe is dat ook in de praktijk het geval. Maar we moeten nog van start.”

Wat eveneens professioneler is geworden, in ieder geval ook wat de uitstraling van de rally betreft, is dat RTL twee programma’s gaat uitzenden, die begin volgende maand op tv zijn. Wie niet zo lang wil wachten kan de Libya Rally vanaf vrijdag live volgen via de nieuwe website libya-rally-live.com en uiteraard via Rallymaniacs.