Libya Rally 2015: the next step up

Rallymaniacs 2015 LibyaRally.jpg
Lees nu al het nieuws over de 2015 editie van de Libya Rally!

Presentaties / Nieuwe routes / Nieuwe categorieën / GPS UNIK / VIP-reis

Drie maanden na de finish in Agadir zijn de voorbereidingen voor de 7de editie van de Libya Rally (16-23 april 2015) in een stroomversnelling geraakt. Op dit moment zit de koersdirectie, ondanks de hoge temperaturen, in Zuid-Marokko, ijverig op zoek naar nieuwe pistes en droomlocaties voor de vele bivouacs. Intussen worden op kantoor, en in samenspraak met onze agenten, nieuwe plannen gesmeed om onze groot geworden amateur-rally nog aantrekkelijker te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Hier vind je alvast een update over de nationale presentaties, de nieuwe routes, een nieuwe rallycategorie, de introductie van GPS Unik en Sentinel en zoveel meer.

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_19_04_LR2014_19_04_0383.jpg

1. presentaties Libya Rally 2015:
Midden september 2014 starten we zoals elk jaar met een reeks nationale presentaties waarbij de nieuwe route, race reglement, categorieën en deelnemers voorgesteld worden aan de rally fans. Gedetailleerde info volgt binnenkort via mail, website en Facebook, maar zet alvast volgende data in jullie agenda:
·    België (Vlaanderen): 10 september – bij IVECO Gregoor – Herentals
·    Nederland: 11 september – bij Mammoet Rallysport – Harskamp
 

2. De Route: Marokko in al zijn facetten
Libya Rally blijft ook volgend jaar de enige echte cross-country rally in Marokko. Het grote succes van de afgelopen editie (320 piloten & mecaniciens) maakte 1 trend duidelijk: Rallyrijders willen geen zeven dagen rondjes rijden rond de duinen van Merzouga. Wij kozen voor een parcours van Noord naar Zuid, 7 etappes, 7 nieuwe bivouacs, 7 totaal andere streken van Fez tot aan de Atlantische Oceaan. Ook voor 2015 wordt geopteerd voor een heuse cross country. Mooie afwisselende pistes en landschappen, elke dag opnieuw.

route LR2015.jpg

De technische keuring en de start vinden opnieuw plaats in Fez. Deze prachtige middeleeuwse koningsstad is strategisch een heel interessante locatie (veel vluchten, goed hotel, mooi bivouac en gemakkelijk bereikbaar vanuit de havens). Finishen doen we volgend jaar in Marrakech, de stad van 1001 nachten, souks, honderden minaretten en een bruisend nachtleven. Het einde is voorzien op donderdagavond, dus een weekendje extra, met of zonder partner, is een aantrekkelijke optie.

De details van wat er tussen Fez en Marrakech zal gebeuren, houden we nog even stil tot de presentaties, maar zoals altijd wordt het een nieuw parcours met werkelijk alles erin: snelle pistes, technische stukken, wijde Afrikaanse vlaktes, duinen, zoutmeren, nieuwe ongekende tracks, legendarische Dakar-pistes en zoveel meer. Meer info volgt …

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_20_04_LR2014_20_04_0729.jpg

3. Professionalisering en veiligheid: GPS Unik & Sentinel
Libya Rally heeft gedurende de voorbije 6 edities een grote evolutie ondergaan. Wat startte in Libië als een piepkleine rally met 60 deelnemers, veelal gewone auto’s en enduro-motoren, allen zonder assistentie-teams, is uitgegroeid tot een internationaal gerespecteerde rally/raid met meer dan 300 deelnemers en assistenten, verspreid over verschillende categorieën, aangevuld met bijna 80 personen crew.
Elk jaar merken we dat het niveau van de rijders stijgt en het is dan ook een uitdaging om als organisatie aan de eisen van de deelnemer/klant te voldoen.
Op logistiek en medisch vlak hebben we bewezen de groei aan te kunnen door extra investeringen (vele artsen, helikopter, sweeper trucks, een groot catering team, etc.). Op sportief vlak wordt die “next step” doorgevoerd in 2015 en dit met -voor wie wil- de introductie van GPS UNIK en de Sentinel en een nieuwe rally-categorie.

 4. Rally/Raid voor elk niveau: 3 opties
·    Categorie 1 – “Rally Pro” 2.
·    Categorie 2 – “Rally Adventure” 3.
·    Categorie 3 – “Discovery Raid”

Nieuw in 2015 is de opsplitsing van de gechronometreerde RALLY in 2 categorieën: “Pro” en “Adventure”, beiden met een apart klassement.

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_23_04_LR2014_23_04_098.jpg

4.1. De RALLY-PRO categorie is het echte werk, voor de meer ervaren piloten van auto’s, trucks, buggy’s, SSV’s, quads en motoren. De dagafstanden zijn langer dan bij de andere groepen en er wordt genavigeerd met behulp van de GPS UNIK 2 van het Franse bedrijf ERTF. Dit toestel, dat gebruikt wordt in alle wedstrijden van het FIA/FIM wereldkampioenschap rally/raid en de DAKAR, kan dan via de organisatie gehuurd worden.

Niet meer rijden dus van waypoint naar waypoint met een gewone Garmin gps, maar echt navigeren met behulp van een gedetailleerd roadbook!
De GPS UNIK schakelt zichzelf aan wanneer je in de buurt van het waypoint komt, registreert snelheidsovertredingen en vertelt ons automatisch of je het waypoint gehaald hebt of niet.
Ingebouwd in dit toestel is de “Sentinel”, een soort alarmsysteem dat veilig inhalen mogelijk maakt. Wie een concurrent wil inhalen, drukt op de knop van de Sentinel. De piloot die vóór je rijdt, krijgt dan melding (via geluid en stroboscopisch licht) dat iemand hem/haar wil inhalen en kan even uitwijken.
    
Wie na 3 signalen weigert plaats te maken voor een snellere deelnemer, krijgt automatisch straftijd. De introductie van deze systemen (GPS UNIK & Sentinel) maakt de rally een heel stuk veiliger en stelt de race-directie in staat om heel snel een correct klassement te publiceren. Bovendien is het de perfecte training voor wie Dakar-ambities heeft.

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_20_04_LR2014_20_04_0641.jpg
      
4.2. Bij de RALLY-ADVENTURE categorie gelden de oude regels. Navigeren doe je met behulp van onze gedetailleerde roadbooks en een gewone GARMIN GPS.
Je ziet permanent alle verplichte waypoints op je gps, ook al ben je het spoor bijster. Je toestel registreert alles wat je doet en ’s avonds wordt je “track log” uitgelezen en manueel geanalyseerd.
De Rally-Adventure klasse start dagelijks na de Pro-klasse maar de afstanden van de Rally-Adventure categorie zijn ongeveer 20% korter dan die van de PRO-klasse. Met wat geluk halen beide groepen dus het bivouac rond hetzelfde tijdstip.

De Rally-Adventure categorie is toegankelijk voor alle types voertuigen (auto’s, buggy’s, SSV’s, motoren en quads) behalve T1 en T4 voertuigen (proto’s en rallytrucks). Ook in deze categorie wordt start- en finishtijden genoteerd en wordt dagelijks een klassement gepubliceerd.
         
4.3. Tenslotte is er ook de RAID categorie, voor wie de chronometer geen belang heeft, maar gewoon meewil op avontuur en in de voetsporen van de rallyrijders het evenement wil volgen via dezelfde tracks. Ook hier doet de technologie zijn intrede. In het inschrijvingsgeld zit de huur van een TRIPY-device inbegrepen.

Tripy.jpg

Het digitale roadbook en de tripmaster zitten beiden in het toestel en indien er fout gereden wordt, geeft de Tripy de juiste richting aan. Er komt vanuit de organisatie ook een RAID-verantwoordelijke tot wie de deelnemers zich kunnen richten, zowel op het terrein als in de bivouacs. Deelnemen aan de Raid kan ook met een gehuurde wagen (via één van onze lokale partners). Hiervoor betaal je, afhankelijk van merk en model, zo’n 120 tot 200€ per dag.


Vrienden, partners, sponsors, VIP’s
Onder het motto “Hoe meer zielen, hoe meer vreugde” wordt ook dit jaar de kans gegeven aan vrienden en partners om de Libya Rally aan een “vriendelijke” prijs mee te maken. Als motorrijder kan je bovendien je partner laten meerijden met onze minibusjes (van bivouac naar bivouac aan slechts 100€ p.p. extra voor de hele week) of je kan zelf een quasi nieuwe 4x4 huren (type Mitsubishi Pajero Sport) voor zo’n 100€ per dag.

En er is nog meer: Er komt ook een heuse sponsor/VIP reis! Momenteel werken we samen met het Nederlandse bedrijf GPT Rally (https://www.gptrally.nl/) (die alle VIP reizen voor de DAKAR regelen) aan een sponsor & VIP reis van 4 dagen waarin o.a. een nacht in ons laatste bivouac én de finish party in Marrakech inbegrepen zit.
Zoals jullie kunnen lezen zitten we niet stil en zetten we alles op alles om van Libya Rally 2015 een memorabele editie te maken. Zet de datum van 16-23 april alvast in je agenda en kom zeker langs tijdens onze presentatie-avonden!

Meer info binnenkort op: www.libya-rally.com en www.rallymaniacs.nl

Met welgemeende en sportieve groeten
Gert DUSON
Organisator Libya Rally

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_20_04_LR2014_20_04_0055.jpg