Nabeschouwing Libya Rally 2014

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_24_04_LR2014_24_04_0690.jpg
Zes maanden voorbereiding, zeven lange dagen rally en dan kan de balans opgemaakt worden van de zesde editie van de Libya Rally. Bijna 300 deelnemers stonden er dit jaar aan de start. Organisator Gert Duson blikt terug op de Libya Rally 2014.

Gert Duson: “Libya Rally 2014 was een zware editie, met lange specials voor de deelnemers en lange verbindingen voor de assistentieteams en organisatie. Het was een échte cross-country rally die startte in de noordelijke koningsstad Fez. Via de vlaktes van de Rekkam, de duinen van Merzouga, de bergen rond Zagora, het Erg Chigaga, en de Oued Draa werden de 2500 km afgelegd in een steeds veranderend maar immer adembenemend mooi Marokkaans decor. Niet enkel moest de vermoeidheid overwonnen worden, maar ook de hoge temperaturen, soms tot 40° en maar liefst twee zandstormen die het zicht beperkten tot minder dan 50 meter. De laatste strandrit langs de Atlantische Oceaan en aankomst op het Plage Blanche, tussen TanTan en Agadir was dan ook een onvergetelijk moment voor zij die de finish rijdend haalden.

Even dreigde de rally  overschaduwd te worden door enkele ongevallen. Willem Kien (NL)(Wrangler Jeep), tweemaal winnaar van de rally, en Rik Van Hoorebeke (B)(Mercedes Race truck) werden met de helikopter weggevoerd en braken enkele ruggenwervels. Ook motorrijders Alex Van Ginkel (NL), Pietro Pasti (IT) en Chris Corke (UK) kwamen zwaar ten val en moesten de strijd staken. Gelukkig bleken de verwondingen mee te vallen en stelt iedereen het goed. Een oprechte “dankjewel” aan het negen koppen tellend medisch team.

Ook voor de assistentieteams en de organisatie was de 2014 editie een ware uitdaging. Gezandstraald worden tijdens het sleutelen of een barbecue voor 400 man (meer dan het dubbel dan vorig jaar) in goede banen leiden temidden van een zandstorm was niet evident, maar het team was creatief en vond oplossingen, elke dag opnieuw. Ik dank mijn crew dan ook uit de grond van mijn hart voor hun onvoorwaardelijke steun en hun eeuwige glimlach waarmee ze zich gedurende acht dagen ingezet hebben.”

De toekomst: Libya Rally 2015
"Hoewel enkele weken rust zich opdringen, zijn de plannen voor 2015 al in volle ontwikkeling. De nieuwe datum kan je alvast noteren: van 16 tot en met 23 april 2015 zal de Libya Rally opnieuw gereden worden in gastland Marokko. Hoewel de kans groot is dat de start weer in Fez zal plaatsvinden, worden er volledig nieuwe roadbooks geschreven (route zal meer oostwaarts liggen, nabij de Algerijnse grens). Het wordt opnieuw een heuse cross-country rally, deze keer met een finish in het magische Marrakech. Het doel voor 2015 wordt niet langer het groter maken van de rally (400 man is een voldoende leuke bende), wel de optimalisering ervan op vlak van wedstrijdelement (Dakar GPS Unik) en veiligheid (2de helikopter en gebruik van de Sentinel). Vele teams hebben alvast hun engagement gegeven voor volgend jaar. Kijk binnenkort op www.libya-rally.com voor meer info."