Feryn ondanks pech toch nog op podium

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_FerynDakarSport_16862_POL3872_resize.JPGPascal Feryn en co-rijder Tom De Leeuw (Toyota) zijn in de vijfde rit van de rally van Libië op de 7e plaats geëindigd. In het algemeen klassement blijft het Belgische duo op de derde plaats. In de 4x4 klasse zakken ze van één naar twee. Er moeten nog twee ritten gereden worden in deze rallyraid die op donderdag eindigt.

“Dit was de zwaarste dag tot dusver”, puft Pascal Feryn na. “Na 92 km reden we ons even vast in de duinen waarna we vervolgens nog eens lek reden. Kinderspel met wat er na 155 km gebeurde want de aandrijfas vooraan begaf het zonder verwittiging. Een hels lawaai en een immens oliespoor als gevolg. Ik dacht dat het voorbij was maar mijn co-rijder Tom De Leeuw is een prima mekanieker. Hij bleef kalm, begon onmiddellijk te sleutelen en een half uur later waren we opnieuw onderweg richting bivak, waar we intussen goed en wel zijn toegekomen.

Na onze pech zijn we verder gereden op achterwielaandrijving. Geen cadeau maar we hebben het gehaald. Het team is nu aan het sleutelen om de wagen klaar te krijgen voor morgen. Dat mag geen probleem zijn. De duinen zijn voorbij. Vanaf morgen rijden we opnieuw op een stenen piste. Het verschil met de leidersplaats in mijn klasse is klein. Ik heb nog twee dagen om mijn achterstand goed te maken. De algemene zege zit er niet meer in.”

168624.jpeg

Paul Verheyden (DAF) is bezig aan een sterke wedstrijd. Nadat hij eerder twee ritten won eindigde hij vandaag opnieuw op een knappe tweede plaats wat resulteert in een tweede plaats bij de vrachtwagens en de zesde plaats in het algemeen klassement.

Minder goed nieuws vandaag van Joris Mattijs en Stephan Francken. “Nadat ze omstreeks 09.45u begonnen aan de rit moesten ze na 10 minuten terugkeren naar het bivak” weet Pascal Feryn. “De waterpomp was stuk en omdat de juiste wisselstukken in het bivak niet voorhanden waren heeft de reparatie meer dan drie uur in beslag genomen. Joris en Stephan hebben de duinen links laten liggen en zijn gewoon naar het bivak gereden. Omdat ze veel waypoints gemist hebben mogen ze zich aan een pak straftijd verwachten.”

Foto's: Team Feryn Dakar Sport/Paul Decoo