Libya Rally 2014 Stage 4: Zandstorm ontneemt rijders zicht

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_21_04_LR2014_21_04_351.jpg

Een gierende zandstorm ontnam de deelnemers aan de Libya Rally in de loop van de vierde etappe alle zicht. Een groep deelnemers, onder wie Ten Harkel, Van de Mark, De Jongh, Van Wort, moest daarom halverwege de proef omkeren en via de gemakkelijkere raid-route naar Foum Zguid. In de duinen en op Lac Iriki, een uitgestrekte zoutvlakte, aan het einde van de proef, was het zicht beperkt tot amper een meter of vijf. "Je kon nauwelijks verder kijken dan de neus van de auto." In het bivak waaiden enkele tentjes weg en liepen mensen met ski- en crossbrillen op tegen het stuivende zand.

Het eerste deel van de vierde etappe was technisch, met veel trialachtige stukken. Het tweede deel ging door de duinen van Erg Chegaga en over het Iriki-zoutmeer. Erg Chegaga is niet zo heel moeilijk, maar de wind die rond de middag opstak ontwikkelde zich tot stormachtig. Het zicht werd daardoor ernstig beperkt. "Vergelijk het met dichte mist maar dan een factor 10 zo erg", probeerde Sijbrand Booij, navigator van Eelco Bekker, uit te leggen. "Het is een muur van stof. Je ziet nog net de neus van de auto, maar verder niets."
"Het zicht was - zonder overdrijven - een meter of vijf", vertelde ook Peter Erren. "We konden niet harder dan stapvoets, terwijl je gewoonlijk plankgas over Iriki kunt." De bezemwagen en een paar gestrande auto's - waaronder die van Jim Bekker, die met een kapotte koppeling stond - brengen vanwege de slechte omstandigheden de nacht in de woestijn door.

Bekker en Booij begonnen aan de vierde etappe als vijfde auto in het klassement, maar raakten die plaats kwijt. De oorzaak daarvan was een klassieke beginnersfout, bekende Booij. "Spulletjes nog niet in orde en toch al gaan, waardoor we 25 minuten vast hebben gestaan op een duintje van nog geen anderhalve meter hoog. We zijn er zelf uit gekomen door te graven, maar toen waren we er wel even klaar mee. Beetje jammer, want we gingen hartstikke goed. Met een betrouwbare auto - en die hebben we - en geen gekke dingen doen, kom je een heel eind. Maar dan moet je niet zulke fouten maken."

Jan Mooij, vijfde in etappe 3, verloor ook tijd. "Tot CP3 lagen we tweede", vertelde Mooij, "maar in de duinen viel de stuurbekrachtiging weg. Als je vervolgens ook nog eens niks ziet, schiet het niet erg op." 

Opvallend goed in de vierde etappe deden de SSV's het. Janus van Kasteren en Thierry Gerome meldden zich met hun Polarissen bij de eerste vijf in het dagklassement. Gerome staat in de overall ranking nu vijfde. Het klassement wordt riant aangevoerd door Jean-Antoine Sabatier. 

Alex van Ginkel was opnieuw de snelste motorrijder. Hij kwam samen met Kim de Rycker aan in het bivak bij Foum Zguid. Niek Ronde, de nummer 3 in het klassement, is hard gevallen in de duinen. Ronde was even bewusteloos en werd door Giovanni Stigliano op sleeptouw genomen naar Foum Zguid. Ronde heeft vermoedelijk een hersenschudding, maar is verder in orde. Hij zal morgen niet rijden en raakt zijn goede klassering dus kwijt.

Martijn Schenning kwam gisteren al ten val en brak daarbij twee vingers. Hij bleef in Zagora en reist daarvandaan waarschijnlijk morgen naar Nederland.