Libya Rally 2014 stage 4 update: Veel wind, Ronde gevallen

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_20_04_LR2014_20_04_0029.jpgOpnieuw lijkt harde wind de Libya Rally te verstoren. Een groep deelnemers, onder wie Ten Harkel, Van de Mark, De Jongh, Van Wort, is halverwege de vierde etappe omgekeerd en rijdt via de gemakkelijkere raid-route. De deelnemers die al in het bivak zijn, bevestigen dat het ontzettend hard waait en dat het zicht in de duinen en op Lac Iriki sterk verminderd is.

Alex van Ginkel was opnieuw de snelste motorrijder. Hij kwam samen met Kim de Rycker aan in het bivak bij Foum Zguid. Niek Ronde (foto, nr 117), de nummer 2 in het klassement, is hard gevallen in de duinen. Ronde was even bewusteloos en werd door Giovanni Stigliano op sleeptouw genomen naar Foum Zguid. Ronde heeft vermoedelijk een hersenschudding, maar is verder in orde. Hij zal morgen niet rijden en is zijn goede klassering dus kwijt.

Martijn Schenning kwam gisteren al ten val en brak daarbij twee vingers. Hij bleef in Zagora en reist daarvandaan waarschijnlijk morgen naar Nederland.

Het eerste deel van de vierde etappe was technisch, met veel trialachtige stukken. Het tweede deel gaat door de duinen van Erg Chegaga. Die zijn niet zo heel moeilijk, maar de wind die rond de middag opstak ontwikkelde zich tot stormachtig. Het zicht in de duinen is daardoor beperkt. Op de live tracking is goed te zien dat de snelheid van de deelnemers op de oorspronkelijke route aanzienlijk lager ligt dan eerder op de middag.

Jan Mooij, die met de McRae-auto rijdt, vertelde dat met name op Lac Iriki, een uitgestrekte zoutvlakte, het zicht slecht is door het stof in de lucht. “Tot CP3 lagen we tweede achter Sabatier. In de duinen viel de stuurbekrachtiging weg en dat haalde de snelheid er uit. Als je vervolgens ook nog eens niks ziet door het stof, schiet het al helemaal niet op.”