Libya Rally 2014: Martin van den Brink maakt kennis met afstap van 3 meter

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_20_04_LR2014_20_04_0243.jpg

Met de truck maakte Martin van den Brink in de Dakar al kennis met een afstap van 3 meter. Vandaag deed hij dat in de derde etappe van de Libya Rally met de motor. En dat was, vertelde Van den Brink met gevoel voor understatement, ‘niet zo fijn’. Ondanks zijn letterlijke misstap reed Van den Brink een goede etappe en kwam hij (naar schatting) ongeveer als zesde over de finish in Zagora.

De duinen van Erg Chebbi, aan het begin van de derde etappe, waren dezelfde als die van gisteren, maar in de ochtend en met de richting mee ging het een stuk gemakkelijker. “Ik ben er nu ook een beetje aan gewend”, vertelde Van den Brink. “Het stelde eigenlijk niet veel voor: ik was er zo doorheen.”

Het vervolg van de etappe was andere koek. “Van die stenenpistes, zoals in de Dakar. Dat is hard werken op de motor, van die keien van 30, 40 centimeter. Een waypoint lag op een bergje, maar ik haalde het niet om boven te komen en moest terug. Daarbij kwam ik een afstap tegen van een meter of drie. Dat is met de truck al lastig, maar op de motor kun je helemaal niks. Ik heb de motor naar links gegooid en ben zelf naar rechts gesprongen, dus toen lagen we allebei beneden. Het neerkomen was niet fijn. Ik ben heel blij dat ik van die grote beenkappen draag. Dat is niet altijd comfortabel, maar ze hebben hun nut wel bewezen vandaag. De volgende keer wil ik ook een betere bodyprotector. Die ik nu draag is prima voor de cross, maar voor hier, met die stenen, niet.”

Ondanks die minder prettige ervaring koos Van den Brink er even later toch voor om niet om een berg heen te rijden (8 kilometer) maar er overheen te gaan. “Dat was trialen, maar het is wel gelukt. Ik zag boven één spoor: van Alex van Ginkel. Bij de volgende berg lag weer een waypoint. Het was alleen de vraag aan welke kant dat lag. Gelukkig aan de goede kant, bleek al snel. Daar heb ik dus mooi winst gepakt. Zo heb ik ook vandaag weer een heleboel geleerd en ondanks die afstap toch veel plezier gehad. Ik merk wel dat ik conditie te kort kom: mijn armen doen pijn en tegen het eind van de etappe ben ik gesloopt. Daar moet ik wel wat aan gaan doen.”