Gert Duson: Zwaarste dagen Libya Rally 2014 nu gehad

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_16_04_LR2014_16_04_0062.jpg

Nog maar drie dagen onderweg en de Libya Rally blijkt ook qua zwaarte een serieuze wedstrijd te zijn geworden. Organisator Gert Duson is, in het hotel in Zagora waar de rally haar bivak heeft opgeslagen na de derde etappe, desalniettemin tevreden met het verloop tot dusver. “We wisten dat de tweede etappe een zware, zo niet de zwaarste dag zou worden. De weersomstandigheden maakten het extra moeilijk.”

De Libya Rally heeft voor de eerste keer de beschikking over een helikopter en die moest een aantal keren worden ingezet om mensen uit de woestijn te halen, overwegend vanwege uitputting. “De tweede etappe was een kleine veldslag”, gaf Duson toe. “Helaas hebben we onze winnaar van de afgelopen twee jaar, Willem Kien, met serieus letsel – twee gebroken ruggenwervels – uit de wedstrijd zien vertrekken. Dat zijn geen prettige dingen.”

De duinen van Erg Chebbi waren toch al pittig, maar door hoge temperaturen, harde wind en bewolking werd het extra moeilijk, vooral voor de minder ervaren deelnemers. Een aantal motorrijders moest wegens uitputting en uitdroging uit de duinen worden gehaald. “Bij het maken en controleren van het roadbook was het veel minder warm. In Erg Chebbi is 10 graden een verschil van dag en nacht. Voor ervaren mensen is het niet zo’n probleem, maar de minder ervaren mensen zijn zichzelf heel hard tegengekomen. Rond acht uur ’s avonds was iedereen uit de duinen. Dat was toch wel een pak van mijn hart.”

De derde etappe begon ook weer in de duinen, maar in de ochtend waren de omstandigheden er aanzienlijk aangenamer en bleef de noodtelefoon van Duson stil. “De motoren zijn er vrijwel probleemloos door gekomen, op één crash na, waar de helikopter snel ter plaatse was. Eén auto heeft vastgestaan.”

In de vierde etappe, morgen met de finish in Foum Zguid, staan de duinen van Erg Chegaga op het menu, maar ook een stukje Atlasgebergte en Lac Iriki. “Heel gevarieerd, zoals een cross country-rally hoort te zijn”, zegt Duson. "Erg Chegaga is minder moeilijk dan Erg Chebbi. Ik verwacht dan ook dat we de zwaarste dagen hebben gehad."