Libya Rally 2014: Martin van den Brink ‘helemaal op’

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_19_04_LR2014_19_04_0060.jpg

De tweede etappe van de Libya Rally was met 30 kilometer duinen op het eind een pittige. Martin van den Brink kwam dan ook gesloopt aan in het bivak bij Kasbah Yasmina, aan de rand van de Erg Chebbi. “Ik ben helemaal op”, bekende Van den Brink.

Het duinen rijden met de motor is toch wel wat anders dan met de truck, merkte hij al snel. “Recht naar boven lukte niet altijd. Dan ben je bijna boven, moet je dat ding weer omkeren en opnieuw beginnen. Knap vermoeiend. Ook over de kam rijden had ik nog niet eerder op deze manier gedaan. Je ziet wel veel meer op de motor. Ik heb veel geleerd.”

De duinen werden nog een stukje zwaarder doordat Van den Brink opnieuw problemen kreeg met de ontluchting. De motor sloeg een paar keer af. “Gebeurt dat in de duinen, dan val je meteen om. En die motor staat niet vanzelf weer overeind: dat is best zwaar. Onder meer door de vermoeidheid ben ik nog een keer gevallen, amper anderhalve kilometer voor de finish. Over de kop van een duin af. Niks aan de hand verder hoor.”

Van den Brink kwam ruim anderhalf uur na teamgenoot Alex van Ginkel (die ongeveer vier uur over de etappe deed) binnen. “Zonder die ontluchtingstoestanden had ik er misschien drie kwartier minder lang over gedaan”, dacht Van den Brink. “Maar ik rij bij lange na niet zo gemakkelijk als Alex. Ik moet me echt inspannen. Alex ging ook nog even met 45 kilo op zijn rug terug de duinen in, om een nieuw stuurhuis en onderdelen naar Peter Erren te brengen. Doe het maar even… Ik ben blij dat ik op een bedje aan het zwembad lig.”