Libya Rally 2014 stage 2: Slecht weer gooit roet in het eten

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_19_04_LR2014_19_04_0299.jpg

Plotseling opstekend slecht weer heeft de tweede etappe van de Libya Rally behoorlijk verstoord. Een harde wind en dichte bewolking veroorzaakten moeilijke en zelfs gevaarlijke situaties in de duinenpartij in de laatste 30 kilometer van de etappe, omdat het zicht ernstig werd beperkt. De organisatie besloot daarom in de loop van de middag dat niemand meer de laatste 20 kilometer in mocht.

Op het moment van die beslissing zaten er wel deelnemers in het gebied, onder wie Peter Erren (kapot stuurhuis), Vincent Thijs, Kees Box, Toine Verkooyen en Martijn Schenning. Door het slechte weer werkte ook de gps, die de live tracking ‘voedt’, niet optimaal. Iedereen kwam uiteindelijk veilig in het bivak aan.

Voor het klassement heeft de beslissing grote gevolgen. Paul Verheyden, de leidende truck, moest uit de proef via de weg naar het bivak bij Kasbah Yasmina, aan de rand van de Erg Chebbi. Gregoor Bouwens reed wel de hele proef en lijkt de eerste truck te zijn nu. Waarschijnlijk krijgen degenen die de proef niet mochten rijden, een gemiddelde tijd toebedeeld. De proef neutraliseren zou niet eerlijk zijn tegenover degenen die wel de hele route reden.

Bij de motoren was het opnieuw Alex van Ginkel die riant als eerste binnen was, voor Kim de Rycker, Niek Ronde, Luc van de Huygevoort en Guido Slaats (quad). Van Ginkel ging zelfs nog terug de duinen in om de gestrande Peter Erren van een nieuw stuurhuis en materiaal te voorzien.

Bij de auto’s ging de (voorlopige) dagzege naar de buggy van Jean-Antoine Sabatier. Ook de Porsche van Antonio Rizzardi (foto) deed het erg goed, al stond die volgens de live tracking nog in het bivak van Boudnib. Mike Willems en Chris Leyds deden eveneens goede zaken.

Dat gold niet voor Willem Kien. De winnaar van gisteren en van de afgelopen twee jaargangen van de Libya Rally sloeg met zijn Jeep over de kop. Kien werd met de helikopter naar het ziekenhuis vervoerd, waar bleek dat hij geen ernstige verwondingen heeft. Kien komt waarschijnlijk morgen terug naar Nederland. Jos Schotanus wist de zwaar beschadigde Jeep op eigen kracht uit de duinen te krijgen. Het hele verhaal van wat er is gebeurd, staat elders op de site.

Alwin Oud liet een topklassering schieten. Hij bleef ongeveer een uur bij motorrijder Chris Cork, die was gevallen en de motor bovenop zich had gekregen. Lagter bleek dat de Brit was bevangen door de hitte. Hij gaat vrijwel zeker in de derde etappe weer gewoon van start.