Libya Rally 2014 stage 1: Favorieten maken hun rol waar

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_18_04_LR2014_18_04_062.jpg

De favorieten in de Libya Rally hebben hun rol op de eerste dag al meteen waargemaakt. Alex van Ginkel (motoren), Guido Slaats (quads), Willem Kien (auto’s) en Paul Verheyden (trucks) eisten de eerste dagoverwinning op. De in twee delen gehakte proef van Fes naar Boudnib was lang en zeker niet gemakkelijk.

Motoren

Al om kwart over vier vanochtend vertrok Alex van Ginkel als eerste uit Fes voor de lange verbinding naar de start van de proef. Die verbinding was onverwachts lastig door een regenbui die het zicht nogal verstoorde en de motorrijders kou bezorgde.

Van Ginkel begon om acht uur aan het eerste deel van de proef: een stuk van 257 kilometer. “De eerste 40 kilometer was het knap lastig navigeren”, merkte Van Ginkel. “Je moet er dan ook weer even in komen. Maar daarna was het niet zo heel moeilijk en zaten er snelle stukken in waar je met 140, 150 overheen kon.”

Het tweede deel, na een verbinding van 40 kilometer over het asfalt, was aanzienlijk technischer en soms best link. “Door de droogte in het gebied waren er veel gaten en opengebarsten geulen. Je moest goed opletten. De Husqvarna deed het goed op dit terrein. Fijn motortje. We moeten alleen de gearing nog wat bijstellen.”

Van Ginkel maakte geen fouten en meldde zich ruimschoots als eerste aan de finish in Boudnib, gevolgd door Kim de Rycker. Trucker-op-de-motor Martin van den Brink kwam ergens rond de zesde plaats binnen. Zijn debuut op de motor was hem goed bevallen, ondanks de dikke armen en een probleempje met de ontluchting waardoor hij een aantal keren moest stoppen.

“Het roadbook is voor een motorrijder te gedetailleerd. Het was even zoeken naar een tussenvorm van op zicht rijden en op langere notes. Met de gaten in het tweede deel van de proef moet je toch op zicht rijden, maar daardoor kom je soms te hard door een gat. Eén keer ben ik gevallen, in een rivierbedding. En na de tankstop viel de motor een paar keer stil. Ik kon de oorzaak niet vinden. Later bleek dat er een ontluchtingspinnetje verstopt was – weer wat geleerd.”

De tweede etappe leidt de deelnemers morgen de duinen bij Merzouga in, tegen de richting in. “Ben benieuwd hoe anders het is met de motor dan met de truck”, zei Van den Brink.

Auto’s

De verwachting van rallybaas Gert Duson was dat Jean-Antoine Sabatier met zijn buggy de te kloppen man was, maar al snel bleek het opnieuw Willem Kien te zijn die de beste papieren had. De titelverdediger was zeer te spreken over de eerste etappe: “We hebben heerlijk gereden. Onze Jeep is gemaakt voor dit soort terrein, al was het tweede deel wel behoorlijk technisch met keien en gaten die uit het niets leken te komen. Het motormanagementsysteem, dat we hier wilden testen, heeft geen klap verkeerd gegeven en Jos (Schotanus) heeft foutloos genavigeerd. Op een lekke band en een afgebroken wielboutje na hebben we een probleemloze dag gehad.”

Pascal Feryn (tweede) had eveneens genoten. “Dit is een echte, ouderwetse, Afrikaanse Dakar-dag. Een breekbaar parkoers, maar op maat voor onze Toyota. Op het einde hadden we wat vermogensverlies, maar we weten de oorzaak.”

Niet iedereen kwam de eerste etappe zonder kleerscheuren door. Vincent Thijs stond door een elektronisch probleem ’s avonds laat nog op de proef, Philippe Pensis hing vanaf de neutralisatie met zijn SSV achter de bezemwagen.

Trucks

Ook de Hamer-truck van Bob ten Harkel en Fons Jans kwam in de problemen. Door (vermoedelijk) een kapot wiellager kon de truck niet doorrijden en moest de assistentie de proef op om te boel te repareren.

De winst ging mede daardoor vrij gemakkelijk naar Paul Verheyden (Feryn). Navigator Anton van Limpt, de enige Nederlander in het Belgische team, maakte in het begin een foutje. “Daardoor kwamen we achter een stuk of vier andere trucks terecht”, vertelde Van Limpt. “Inhalen was lastig in de bergen, dus moesten we een poos treintje rijden in het stof. Pas op een vlak en open stuk konden we er langs. Vanaf toen ging het ook meteen vlot.”

Ook Van Limpt moest wennen aan de uiterst gedetailleerde notes in het roadbook van koersdirecteur Jean-Claude Kaket. “Het zijn er wel erg veel, maar ik moet zeggen: iedere meter klopt. In het tweede deel, met die gaten, was dat wel erg prettig.”

Morgen, dag 2, staan de duinen op het menu en dat is met name voor de equipe-Verheyden toch wel spannend. “In de Dakar eindigden we met de wielen omhoog in de duinen op de tweede dag”, brengt Van Limpt in herinnering. “Dat was niet zo leuk, dus daar moeten we ons morgen wel even overheen zetten. Maar Paul heeft veel ervaring in de duinen. We zullen zien hoe het gaat.”