Libya Rally 2014: Voor de eerste keer trucks

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2014_17_04_LR2014_17_04_0021.jpg

Voor het eerst doen nu ook trucks mee aan de Libya Rally, die morgen start. Met negen trucks aan de start belooft het een interessante wedstrijd te worden, met Paul Verheyden (Feryn) en Bob ten Harkel (Hamer) op papier als belangrijkste titelkandidaten. Beiden hebben vele jaren Dakarervaring.

“Er staan hier wat mooie trucks bij”, verkende Ten Harkel de concurrentie bij de keuring in Fes. “Een Iveco, een Mercedes, wat DAF’s en Ginafs. Iedereen heeft zijn best gedaan. Interessant wordt het zeker. Ik denk dat het een leuk weekje wordt. Laten we maar gauw beginnen.”

Het Hamer Dakar-team sloeg de afgelopen Dakar over en gebruikt de Libya Rally om vernieuwde onderdelen van de truck te testen, maar ook om te kijken waar het ongeveer staat. “We hebben onder meer een nieuw bandenaflaatsysteem”, vertelt Ten Harkel, “en we moeten nog even uitvogelen hoe dat precies werkt.” Dat zal meteen op dag 2 al van groot belang zijn. De eerste etappe is er een met vooral gravelpaden, waar stenen voor lekke banden en andere sores kunnen zorgen, maar de tweede etappe gaat meteen de duinen bij Merzouga in. “Eerst een dagje behoudend rijden om niet lek te rijden en om er weer een beetje in te komen en dan wordt het echt leuk”, zegt Ten Harkel, handenwrijvend. “Prima hoor, laat maar komen die duinen. Weten we meteen waar we staan.”

De trucks zijn via de live tracking van de Libya Rally te volgen.