Klaar voor Morocco Desert Challenge 2020

b_600_0_16777215_00_images_05-MDC_2019_12-04__ART1979.jpg

Morgen gaat de inschrijving voor de 2020 editie van de Morocco Desert Challenge open. De trouwe deelnemers van voorgaande jaren kregen vandaag al de kans om zich te verzekeren van een plekje want de komende editie gaat worden beperkt in het aantal deelnemers.

Een groot aantal enthousiaste deelnemers heeft hun deelname nu al bevestigd, vooral een grote groep SSV’s, motoren en auto’s. Uiteraard zullen ook de trucks snel volgen want de eerste 15 hebben al hun “jawoord” gegeven. Tijdens de afgelopen editie gaven deelnemers het commentaar dat het ‘te druk’ was op de pistes. Maar daar speelt organisator Gert Duson goed op in. “Ik handhaaf ook mijn belofte om de drukte op de pistes en de starttijden niet te laten oplopen. Er komt dus een beperking op het aantal inschrijvingen. Vorig jaar hebben we heel wat mensen teleur moeten stellen omdat de inschrijvingen vroeger dan verwacht afgesloten werden. De kans bestaat dat dit nu nog sneller gaat.” Aldus Duson.

Wat de wedstrijd betreft trekt de organisatie de lijn door die zij in de voorgaande jaren hebben ingezet: MDC2020 zal weer 8 lange, uitdagende etappes tellen met bijna 3000 kilometer pure specials met nul kilometer liaison, van kust naar kust. Ook deze editie begint de rally met een dag in de Marokkaanse Sahara, maar een dag minder dan voorgaande jaren. De gewonnen dag wordt ingezet door een extra dag duinen in Marokko ’s meest gegeerde speeltuin.

b_600_0_16777215_00_images_05-MDC_2019_15-04_MDC2019_1504_TB-3353.jpg

Nieuw in de 2020 editie zijn een tweetal lussen in de race route, en een marathonstage en gedeeltelijk gescheiden routes voor de trucks.
Bij veel teammanagers kwam de vraag voor een extra lus-etappe om de service crews iets meer rust te geven. Vandaar zullen etappe 4 en 5 beide eindigen in de buurt van M’hamid, ongeveer halverwege de rally, een regio die bekend staat voor … zand en duinen.

Waar er wat meer rust komt voor de service crews krijgen de deelnemers het iets zwaarder met de 800 kilometer tellende marathon stage. Verspreid over twee dagen maar met een MDC-tintje want deelnemers, assistentie en organisatie delen gewoon hetzelfde bivak. Bij aankomst in het bivak gaan de voertuigen rechtstreeks in een goed bewaakt Parc Fermé. Wie toch assistentie nodig heeft, omdat hij/zij anders de volgende dag niet kan rijden, kan toch naar het servicepark maar hier hoort uiteraard een niet-te-verwaarlozen time-penalty bij.

Om de veiligheid van eenieder te garanderen heeft de organisatie besloten een gedeeltelijk gescheiden routes voor de trucks in het leven te roepen. De race trucks zullen in 4 van de 8 etappes een aangepast roadbook krijgen en zo, in de meest risicovolle delen van de rally, gescheiden worden van de andere deelnemende voertuigen.

Inschrijven kan zoals gebruikelijk via www.CompetitorControl.nl. Voor wie er de voorbije jaren bij was, duurt dit proces minder dan 2 minuten.