Schoolderman heeft het naar zijn zin op ‘sloopdag’

b_600_0_16777215_00_images_05-MDC_2019_16-04_MDC2019_1604_TB-4846.jpg

De boel heel houden was de belangrijkste opdracht in de vierde etappe van de Morocco Desert Challenge. Ronald Schoolderman en Marcel Blankestijn hadden onderweg in de 390 kilometer lange proef ‘een slooppartij’ gezien. “In dat licht klinkt het misschien raar, maar wij hebben genoten”, zei Schoolderman, die in het klassement opschoof naar de veertiende plaats.

Vooral in het eerste deel van de etappe was het prijs. “Die technische stukken met stenen en andere zooi vinden wij juist wel leuk”, vertelde Schoolderman. “Maar na de lunchpauze werd het pas echt genieten, 200 kilometer lang. Grandioos was het: moeilijk, technisch, heel spannend. We hebben daar heel stabiel gereden. Kwam er af en toe zo’n snelle bak voorbij blazen en tien minuten later zie je die weer staan met de hele ophanging er onderuit. Links en rechts stonden ze.”

Juist in dat tweede deel kon Schoolderman rijden met 100 procent vertrouwen in de auto, nadat die op de neutralisatie een snelle servicebeurt had gekregen van de mannen van 4x4 Centrum Ermelo. “Het kon, dus dat hebben we gedaan, maar eigenlijk was het niet nodig geweest, want er was niets met de auto. Met die wetenschap rijd je nog net iets lekkerder.” De dag werd beloond met de achttiende plaats en door de slooppartij die anderen ervan maakten, schoof Schoolderman in het klassement door naar de veertiende plaats.

In de slotfase lagen 50 kilometer kamelengras en 10 kilometer kleine duintjes te wachten, als een kers op de taart. “Die duintjes waren erg leuk. En ik vind het ook een fijn vooruitzicht dat we morgen meer duinen krijgen. Die technische stukken zijn leuk, maar ik heb nu wel weer even genoeg stenen gezien. Het is nu tijd voor zand.”