Ronald van Loon profiteert van heftige dag in MDC

b_600_0_16777215_00_images_05-MDC_2019_16-04_MDC2019_1604_JVO-8120.jpg

De vierde etappe van de Morocco Desert Challenge was een sloper. Tal van motoren, auto’s en trucks kwamen niet ongeschonden door de 390 kilometer tussen Assa en Foum Zguid. Ronald van Loon zag van alles staan, liggen en hangen onderweg, maar hield zelf de glimmende kant van de Nissan boven en maakte daarmee een flinke sprong in het klassement.

“Het was een heftig dagje”, vertelde Van Loon na afloop van de etappe. “De Porsche 911 hing op zijn zij tegen een rotsblok, heel onhandig. Twee buggy’s waren in een gat gecrasht. Overal stonden er met kapotte banden of de ophanging er onderuit. Het was een compleet slagveld. We hebben een paar keer tegen elkaar gezegd: ‘Dat moeten wij niet hebben’ en misschien zijn we juist daardoor net een tikje voorzichtiger geweest.”

Ook de strook van 50 kilometer kamelengras – harde zandbulten met grote pollen stug woestijngras – aan het slot van de etappe ging prima. “We hadden nog niet met de Nissan door het kamelengras gereden, maar we fietsten er zo doorheen. Ik moest wel zorgen dat ik de auto hoog in de toeren hield, anders kakt ie een beetje in en wordt het moeilijker.”

De etappe ging Van Loon en zijn navigator Erik Lemmen goed af. Ze haalden keurig alle waypoints, liepen geen straftijd op en maakten geen brokken. “We zouden vandaag dus wel gestegen moeten zijn in het klassement”, dacht hij. Dat vermoeden was terecht: Van Loon eindigde keurig als twaalfde en neemt die plaats (voorlopig) ook in het klassement in. De top 10 komt dus inderdaad dichterbij. Dan moeten ze wel morgen en overmorgen zorgen dat ze goed door de duinen komen. “Als je vast komt te zitten, ben je zo een half uur kwijt met graven”, weet Van Loon. “Het is even kijken hoe de Nissan het doet, maar het plan is dat we het gaan aanvliegen zoals we het ook met de Wildcat deden: niet te hard, maar wel constant.”