Schoolderman haalt voordeel uit niet zo snelle auto

b_600_0_16777215_00_images_05-MDC_2019_14-04_MDC2019_1404_TB-1960.jpg

Ronald Schoolderman wist van tevoren dat de tweede etappe van de Morocco Desert Challenge een snelle zou zijn en daarom zag hij er wel een beetje tegenop. Met zijn eigen achtcilinder bij zich had hij er naar uitgekeken, maar met de geleende zescilinder diesel zou het niet ideaal zijn. “Maar dat viel uiteindelijk reuze mee”, merkte Schoolderman.

Een snelle auto is niet per se een voordeel in een rally waar ook de navigatie een grote rol speelt. “Die snelle mannen maken ook eerder navigatiefouten”, zagen Schoolderman en zijn copiloot Marcel Blankestijn. “Kwamen ze ons voorbij, en na een lastig stukje navigatie nog een keer. Wij komen topsnelheid tekort, maar door goed te navigeren en geen foutjes te maken, komen we een heel eind.” Met de voorlopig 22ste tijd (de straftijden worden later op de avond pas uitgedeeld) was Schoolderman dan ook niet ontevreden.

Voor de auto was de proef eigenlijk te snel. “Er zaten een paar meer technische stukken in en die vond ik erg leuk, maar ook hele saaie stukken, met de volgende note pas na 20 kilometer. Daar schuilt ook het gevaar in, als je plankgas rijdt en een gat over het hoofd ziet. Zo’n gat zien wij dan met de wat lagere snelheid wél. Een snelle auto is dus ook niet alles.”

De monteurs van 4x4 Centrum Ermelo hebben in het bivak van Smara naar verwachting niet heel veel werk, want de auto had weinig te lijden van de 400 kilometer. “We zitten in een goede flow en waren lekker op tijd binnen, zonder schade. Als we dit ritme kunnen vasthouden, gaan we ongetwijfeld nog goede zaken doen.”