Dakar 2016: Geen etappes in Chili

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_Dakar2013_Leg12_121.jpg
Er is grote onzekerheid over het al dan niet opnemen van Chili in het wedstrijdparcours van de Dakar Rally 2016. Dat heeft de Chileense overheid aangegeven bij de organisator ASO. Natuurrampen en overstromingen in de afgelopen maanden maken het organiseren van Dakar onmogelijk voor ASO en de Chileense overheid.

De afgelopen weken werd het noorden van Chili geraakt door overstromingen die grote schade hebben aangericht. De inzet van grote hulpdiensten evenals de herstelwerkzaamheden zorgen ervoor dat de overheden in Chili besloten hebben geen deel uit te maken van de rally in 2016. “Het organiseren van de rally onder normale omstandigheden is op dit moment onmogelijk”, zo omschrijft het statement van de ASO.

Dakar-directeur Etienne Lavigne is zorgvuldig te werk gegaan in de afgelopen weken die uiteindelijk geleid hebben tot de annulering van het ‘Chileense avontuur’: “We hebben zeer voorzichtig gekeken hoe de situatie zich ontwikkelde en hoopten dat we alsnog Chili konden inzetten in de rally ondanks de natuurrampen die de regio van de Atacama en de steden daar omheen hebben getroffen. Maar we moeten concluderen dat de zaken die nodig zijn om de wedstrijd te organiseren, zoals de administratieve zaken, niet uitgevoerd kunnen worden binnen de planning.”

Sinds de komst van de Dakar Rally naar Zuid-Amerika vormde Chili een belangrijke schakel in de wedstrijd. Sinds 2009 vonden er 39 etappes plaats op Chileens grondgebied, twee keer finishte de rally ook in Chili. Met etappes in de Atacama en bij Copiapo, Iquique en Antofagasta was de wedstrijd in Chili vaak een beslissende factor.

ASO presenteert naar verwachting donderdag tijdens de persconferentie in Parijs de route voor Dakar 2016.