Succesvolle ronde EB NK Offroad Series in Havelte

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_NKORR_havelte2015-1265.jpg
Afgelopen weekend stond Havelte centraal in het EB  NK Offroad Racing. Een verslag van de wedstrijd waarin Ronald Schoolderman en Marcel Blankesteijn succes boekten.

‘De kopgroep is hier ongelooflijk snel,’ vertelt Nico Hurxkens. ‘Omdat we zoveel technische problemen hebben gehad heb ik de motor teruggetuned, maar nu kan ik ze niet bijhouden!’ Het groepje dat in de VHC Havelte 500 de toon aangeeft bestaat uit Ronald Schoolderman en Marcel Blankesteijn, Nienke en Rick Aarts en Ebert Dollevoet en Marcel Snijders: stuk voor stuk goed ingespeelde teams waar rijkunst, navigatie en techniek bij elkaar komen. Het is prachtige competitie, die nu in de laatste etappe definitief wordt uitgevochten.

De navigatoren in het NK Offroad Racing leren snel: alles wordt uit de kast gehaald om de weg te vinden op het oefenterrein. Tablets, klassieke kaarten maar ook gewoon het goed gebruiken van de informatie van de organisator. Han van Goch, bijrijder van Bas van Driel in de Bowler Defender heeft alle roadbookafbeeldingen genummerd op de kaart die in het roadbook zit en zo nog een paar pijnpunten gevonden. ‘Plaatje 74, daar zal het wel spannend worden,’ zo grinnikt hij bij de start.

Mark van der Spank, door Hank met waardering ‘de jonge garde’ gedoopt heeft een tablet met kaartmateriaal in de auto. ‘Het werkt echt super!’ vertelt hij, ‘Je ziet precies waar je bent en met de route kun je zo de weg vinden. Dat helpt me om niet fout te rijden, daar gaat het uiteindelijk om.’ In het NK Offroad Racing is de navigatieapparatuur niet gereglementeerd, dus je bent vrij om te doen wat je wilt. Uiteindelijk is het foutloos navigeren van het roadbook vaak sneller, maar bij twijfel is een tablet of lijst met punten een hele steun.

Jan van Miltenburg en Sicco de Vries rijden een geweldige vijfde tijd in de etappe vanochtend, direct na de kopgroep komen ze door. ‘Het ging echt goed,’ straalt Jan. Toch moet hij een beetje mopperen op de reglementen en de tijdlijsten: ‘Als je verkeerd rijdt krijg je veel tijdstraf en gisteren hebben we een kleine fout gemaakt. Die moet ik duur betalen, ik heb de normtijd aan mijn broek en dat heb je ook als je in de eerste bocht stilvalt en de etappe niet kunt uitrijden.’

De tankbaan buitenom op het terrein in Havelte is inmiddels loodzwaar. ‘We hebben de bodemplaat zo volgeschept dat hij compleet onder de auto is weggebroken!’ lacht Henri Joosten, die na het succes van Zandvoort weer terug op aarde is. ‘Ja, dat was zo’n mooie klassering, ik had niet verwacht dat we die hier zouden herhalen.’

Vanavond heeft de organisatie nog een hele kluif aan de resultaten: dit is met een uitgebreid en complex parcours geen eenvoudig klusje meer. Zodra er nieuws is op dit gebied melden we het op deze site of op Facebook in de groep NK Offroad Racing!

Uitslagen van het EB Personeelsdiensten NK Offroad Racing in Havelte.

Het videoverslag van Rallymaniacs

Tekst: NK Offroad Racing
Foto: Dutch Rally Press