X-raid klaar voor de Russische sneeuw

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_BajaRussia_CH15384_1008x672.jpg
Na de extreme hitte in de woestijnen van Argentinië en Chili duiken de deelnemers komend weekend de kou van Rusland in voor de eerste World Cup tijdens de Baja Northern Forest. Voor X-raid Mini staan Erik van Loon en Vladimir Vasilyev aan de start. 

 

In het van 26 deelnemers aan de eerste World Cup van dit seizoen twee Mini’s. Erik van Loon en Wouter Rosegaar spraken hun ambitie uit om dit jaar voor het kampioenschap te gaan. Hun grootste concurrent rijdt ook in een Mini: Vladimir Vasilyev. De Rus won in de Dakar een etappe en weet maar al te goed hoe hij hard kan gaan in zijn eigen land.

Na afloop van de Dakar vloog X-raid de bolides terug naar Frankfurt waar ze een volledige check ondergingen. De condities in Rusland zullen compleet anders zijn, dat vraagt dan ook andere voorbereidingen. “De versnellingsbak bijvoorbeeld, moet werken op een temperatuur zo rond de 80 à 90 graden. Coureurs hebben verwarming nodig in de auto, in plaats van airco.”

Auto’s worden eveneens uitgerust met de spikebanden die we kennen uit de WRC-rally’s van Zweden, monteurs krijgen tijdens de rally de gelegenheid om te werken in verwarmde tenten.

Genoeg uitdagingen, vindt ook X-raid manager Sven Quandt: “Vorig jaar deden we voor het eerst mee in de Baja Northen Forest en dat was een pittige klus. Het leverde stress op, want eigenlijk wisten we niet wat we moesten verwachten. Ook wisten we niet wat voor invloed de koude omstandigheden zouden hebben op de Mini.”

Quandt kijkt nu relaxt uit naar de Baja: “We kunnen nu iets rustiger afreizen naar Rusland. Voor Erik zal het wel de eerste keer zijn dat hij op ijs en sneeuw rijdt en dat zal een nieuwe uitdaging zijn. Vladimir Vasilyev daarentegen heeft al heel wat ervaring met sneeuw opgedaan tijdens de editie van vorig jaar.”

Concurrentie voor Mini zal moeten komen van Marek Dabrowski die met de Hilux van Overdrive gaat rijden. Ook de Braziliaan Reinaldo Varela komt uit voor het Belgische Overdrive.

De Baja Northern Forest start vrijdag bij de ‘Zwarte Rotsen’ waar de technische en administratieve checks gedaan worden. Het resort is tevens de vaste uitvalsbasis tijdens de rally. Vrijdagmiddag wordt dan de proloog verreden over 9,5 kilometer.

Zaterdag staan er twee proeven op het programma. De eerste gaat over 159 kilometer waarna in de middagsessie een proef van 32 kilometer gepland staat.

Zondag wordt de rally afgesloten met een proef van 159 kilometer op en een laatste proef van 35 kilometer waarna de winnaars gehuldigd worden bij de ‘Zwarte Rotsen’.

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_BajaRussia_map_small3.jpg