Sardinië Rally 2014: "Het was echt bikkelen"

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_sardinie_2014_IMG_3031.JPG
Na zes dagen zit de Sardinië Rally 2014 er op. Voor Honda de minst succesvolle rally van het jaar, voor het eerst was Marc Coma de betere maar Alessandro Botturi pakt de eindwinst in eigen huis. Voor de Nederlandse deelnemers ook een leerzame en zware week.

De laatste etappe veranderde weinig in het klassement. De top drie in het klassement bleef gelijk na de verschuivingen die tijdens de marathon etappe plaats vonden. Dit betekent dat Alessandro Botturi met de Husqvarna de eindwinst pakt. Daarna komt Marc Coma die KTM wederom naar een tweede plaats loodst. Gerard Farrés pakt de derde plaats en houdt daarmee Honda van het podium.

Het Honda HRC Team kende een uitermate moeilijke rally met vooral problemen tijdens de twee marathonetappes. Het tijdverlies zorgde voor een situatie waarin alleen Goncalves nog in aanmerking kwam voor het podium. Echter kwam hij daar niet meer aan toe ondanks een goed optreden in de laatste etappe. Die laatste etappe werd overigens gewonnen door Joan Pedrero met de Sherco.

Helder Rodriques moest op de laatste dag nog opgeven met technische problemen. Een defect aan zijn tandwiel zorgde dat hij de wedstrijd niet af kon maken. Olivier Pain sluit de rally keurig af met een zesde plaats waarmee zijn campagne voor Dakar 2015 op een goede manier begonnen is.

Bij de Quads was Rafal Sonik in de eindfase de snelste en wist daarmee weer een rally te winnen. Onder de streep is het verschil met Sebastian Sounday zeven minuten. Mohammed Abu-Issa reed de wedstrijd niet uit, hij gaf op in de vijfde etappe met een technische mankement.

Mirjam Pol
Mirjam Pol klasseert na vijf etappes in de Sardinië Rally als beste Nederlander. Gedurende de rally verbeterde Pol veel posities wat uiteindelijk 26e plaats in de eindklassering oplevert. Over het verloop van de rally is Pol tevreden: "In de hele rally heb ik maar één valpartijtje gehad op de stenen, verder heb ik niks meegemaakt. De rally is gewoon goed verlopen. Ik ben hier vooral gekomen om beter te worden in het hele technische met afdalingen, smalle paden en stenen. Daarvoor is Sardinië een goede training."

Erik Klomp
Erik Klomp reed een zeer constante rally in Sardinië, en finishte op een 36e plaats algemeen. "Vandaag reden we de eerste special van 120 kilometer op een soort track die ook in het WRC gereden werd met tussendoor trial achtige beklimmingen. Daarna kregen we nog een stuk van 55 kilometer over lange bospaden." Later dit jaar gaat Klomp proberen zich te kwalificeren voor de Dakar Rally, Sardinië was een goede voorbereiding: "Als je ziet dat 34% van de deelnemers uitvalt kun je stellen dat het een lastige rally was, een goede voorbereiding voor de Dakar."

Humphrey Senn van Basel
Humphrey Senn van Basel had een echte pechweek in de Sardinië Rally. Na op de eerste dag met kapotte leidingen gereden te hebben en een kapot roadbook op de tweede dag had Senn van Basel al veel meegemaakt. "Die eerste twee dagen had ik veel pech, op de derde en vierde dag ging het erg goed. Je kunt de Sardinië Rally zien als een enduro wedstrijd met navigatie, elke 300 à 400 meter staat er een punt in het roadbook." Navigeren was een grote factor in deze Sardinië Rally. 

Op de laatste dag liep ook alles voorspoedig voor de Hagenaar: "Het was een snelle proef met veel rechte en snelle paden en het ging heel goed. Tot ik in de laatste twintig kilometer een knal hoorde. Toen ik mijn motor aan de kant zette zag ik allemaal olie op m'n laars." Het bleek dat er een gat in het carter geslagen was door vermoedelijk een steen, Humphrey Senn van Basel was duidelijk teleurgesteld na afloop: "Het was een hele zware week met ook slecht nieuws in de privésfeer. Gisteren en vandaag ging het goed maar van het kapotte blok ben ik echt ziek."

Concluderend geeft Senn van Basel toe dat het een leerzame ervaring was in aanloop naar de volgende Dakar Rally. "Het navigeren en rijden op stenen is hier zo zwaar dat dit misschien wel het zwaarste is wat ik ooit gedaan heb. Het was echt bikkelen." De volgende halte voor Humphrey Senn van Basel is Sardinië, waar hij in Juli gaat rijden met één van de organisatoren van deze rally. Daarna zal in augustus de Dos Sertoes Rally in Brazilië op het programma staan.

Foto: Erik Klomp