Sardinië Rally 2014: Botturi wint eerste deel marathonetappe, Mirjam Pol sterk

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_sardinie_2014_botturi_ss3.jpg

Een technische rallyproef zorgde voor opschudding in het klassement bij de motoren. De mannen van Honda liepen tegen problemen aan terwijl Farres, Coma en vooral Botturi heel goed door het eerste deel van de marathonetappe kwamen. 

Na maandag nam Paulo Goncalves de leiding in het klassement over met een klinkende etappe overwinning tijdens de etappe rond Arbatax. Botturi was tweede op anderhalve minuut, Marc Coma kwam na meer dan drie minuten binnen en zakte daardoor in het klassement.

Vandaag was het wederom Alessandro Botturi die er goed bij zat in een lange etappe, verdeeld in twee stukken. In het eerste deel was Joan Barreda de snelste, het tweede deel was Botturi veruit de snelste. Met name Joan Barreda en ook Helder Rodriques gingen hier de mist in en verloren veel tijd. Barreda kende problemen met zijn navigatiesysteem die er mee stopte in het tweede stuk. De Spanjaard moest wachten op een volgende motorrijder maar verloor hierdoor heel veel tijd. Of Barreda de schade kan herstellen is de vraag aangezien er geen assistentie is in het marathonbivak.

Voor het klassement zorgt dit voor flinke opschudding waar op dit moment geen enkele Honda op een podiumplaats staat. Alessandro Botturi gaat aan de leiding voor Marc Coma die volgt op zes minuten. Joan Barreda zakt na zijn problemen verder weg naar een negende plaats op 25 minuten.

Mirjam Pol gaf aan fijn te zijn begonnen aan de rally: "Al vanaf de proloog heb ik flink gas gegeven om op een mooie positie te kunnen starten. Dit is goed gelukt en ik start nu elke dag rond de dertigste positie." Vandaag finishte Pol op een 27e plaats: "Het eerste deel was echt technisch met veel typische endurostukken. Het tweede deel vond ik mooier met de echte rallyproeven zoals we die kennen. Daar heb ik weinig fouten gemaakt."

Erik Klomp reed een veertigste tijd in de derde etappe. Klomp zat bijna negen uur op de motor, een uur minder dan Humphrey Senn van Basel die ook vandaag weer een lange dag kende. 

Rafal Sonik veroverde bij de quads de overwinning in de derde etappe. Sonik reed ruim 41 minuten sneller dan Sebastian Sounday. Mohammed Abu Issa verloor veel tijd, hij werd zevende.

Morgen staat het tweede deel van de marathonetappe op het programma met 220 kilometer op snelheid

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_sardinie_2014_IMG_3022.JPG

Foto's: AP Photosport & Erik Klomp