"Trial is goed voor iedereen op twee wielen"

 b_600_0_16777215_00_images_09-RALLYMANIACS_2014_Trialclinic_Trialclinic2014_2005_011.jpg

 Bekende rallyrijders als vijfvoudig Dakarwinnaar Cyril Despres of Frans Verhoeven hebben hun basis gelegd in de trialsport. De rijtechniek die ze daar hebben opgedaan maakt in de rallysport al het verschil. Dat geldt eigenlijk voor iedere motorrijder. Of je nu alleen op de weg rijdt, enduro’s rijdt of je eerste rally wilt gaan rijden. Rallymaniacs ging op stap met Luc Branten van Nonstop Motoren om kennis te maken met de trialsport.

 Op de trialbaan in Schijndel leert Luc Branten ons de basisprincipes van het trial rijden. Na een korte uitleg is het opstappen en rijden. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, en met zijn aanwijzingen gaat het snel vooruit. Ondanks dat de snelheden natuurlijk laag liggen, is het rijden intensief en fysiek een echte workout. Luc leert ons over het doseren van het gas, het gebruik van de rem, je houding en balans op de motor. En als hij ons even laat zien hoe hij een aantal hindernissen neemt, wordt duidelijk dat er nog heel veel te leren is….

Luc Branten: ,,De trialsport heeft altijd mijn passie gehad. Dat is voortgekomen uit mijn opa, die de sport beoefende, en mijn vader die dat overnam. Ik ben er ingegroeid met een PW50 brommertje. Daarna kwam er een 70 cc, een 80 cc en een 125cc, tot ik senior was. Ik ben nu 19 jaar, en rij al vanaf mijn 3e. In Nederland is de trialsport betrekkelijk onbekend. In Frankrijk en Spanje is het een hoofdtak van de motorsport, met heel veel trainingsmogelijkheden.

Luc werkt bij Nonstop Motoren in Geffen, dat gespecialiseerd is in trialmotoren en alles wat daar mee te maken heeft. Hij is daar verantwoordelijk voor de commerciële kant met de verkoop van motoren en kleding, en organiseert trialcursussen. Op die manier probeert hij mensen enthousiast te maken voor de trialsport. ,,Ik vind het leuk om mijn passie over te brengen. Dat doe ik ook met lesgeven: laten zien hoe leuk het is. Dat is opgevallen bij Arjan van Oord en André Vos, die verantwoordelijk zijn voor Nonstop motoren. Voor mij is dit een droomjob.’’ Dit jaar was Nonstop Motoren groot aanwezig op de motorbeurs, met naast de stand een uitgezet parcours waar kinderen met Oset elektrische trialfietsjes kennis konden maken met de trialsport. Het was er vier dagen een gekkenhuis. ,,Erg leuk om te doen. Als kinderen enthousiast zijn, zie je vaak dat ouders ook enthousiast worden’’ aldus Branten.

De rijtechniek die je opdoet met een trialmotor is voor iedere motorrijder toepasbaar. Voor politiemensen op de motor is een trialcursus verplichte kost, en dat is niet voor niets. Enduro is voortgekomen uit speedtrial, waar het om snelheid gaat. ,,In enduro kun je alles met snelheid en kracht doen, maar dat gaat ten koste van jezelf en het materiaal. Als je de techniek beheerst, wordt het rijden een stuk makkelijker. En dan hebben mensen ook meer plezier. Het is leuk om te zien hoe snel endurorijders groeien als ze een dagje bij ons cursus gedaan hebben.’’

Wie aan motorsport doet, zoals het rijden van rally’s, weet hoe hoog de kosten zijn. Dat valt voor de trialsport in vergelijking met andere takken van motorsport erg mee. De aanschaf van een goede (gebruikte) trialmotor is niet al te hoog, en ook de onderhoudskosten en verbruikskosten (denk aan brandstof, banden, ketting/tandwielen enz.) zijn betrekkelijk laag. Met een licentie van de KNMW kun je in heel Nederland op banen rijden.

Bij Nonstop Motoren kun je een individuele trial training boeken, of met groepjes van 3 tot 6 deelnemers. Huur van de motor, helm en laarzen, alles is inbegrepen. Kleding is er niet bij inbegrepen. De cursus wordt aangepast aan het niveau van de rijders, en de lat wordt steeds een beetje hoger gelegd. Ervaren of onervaren, het rijden met een trialmotor is een perfecte training om een completere motorrijder te worden.

Meer weten over Nonstop Motoren? 

Nonstop Motoren B.V.
Kloosterstraat 25     
5386 AR Geffen     
Nederland 

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1