Jeroen Gerrits wint zwaarbevochten Oost Europa Rally

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_OER_2014_OER2014_2.jpg
De 2014 editie van de OER was gewoon weer top! Bij aankomst liet het Tatra gebergte zich op zijn mooist zien. Geheel volgens schema was een ieder om 19.00 uur al gekeurd en werd het al duidelijk; de deelnemers waren serieus en hadden er zin in.

De volgende morgen begonnen de deelnemers nerveus aan de start, maar eenmaal voorbij TC1 begon het grote genieten en bevonden zij zich in een van de mooiste offroad motorrally’s van Europa. In de eerste special liepen de favorieten meteen straftijd op. Tja de OER is anders, niks 200km vol op het gas maar gewoon knokken voor elke meter. Motorbeheersing, een goed humeur en vooral je verstand gebruiken, maken dat je een Leppink Adventure event kan winnen.  De Hagenaar Karel bemande de CP en kon van grote afstand al zien welke deelnemers het roadbook ‘right into field’ namen. Het gros volgde gewoon de sporen en het pad om zo in de armen van Karel te rijden. Karel genoot van alle protesten en hield zijn rug recht, echt geweldig om te zien! TC2 lag na 2 ronden voor de Hollanders op een wel erg spectaculaire crossbaan. Loodrecht omhoog en omlaag, als je dat had overleefd voelde jij je een ware held. De straftijd was alweer vergeten, en je kreeg een grijns op je smoel die er niet meer af te krijgen was! Wat een prachtsport hebben wij toch.

De volgende dag had een Hollands tintje met een special over zandpaden. Team Dongen met kopman Adriaan Wijnen liet hier even zien hoe er moest worden gereden, Adriaan rijdt super strak en snel echt geweldig om te zien. Als je dan ook nog op een na alle etape,s digitaal weet te winnen dan ben je een grote. Maar ook de Peelrijders gingen als de brandweer, er was een waar gevecht gaande tussen Jeroen en Paul. De Rally klasse kende elke dag andere winnaars oa: Richard Haarmans, Jeroen Gerrits, Paul Sesink en Nick Lines wisten etappes te winnen. Het werd duidelijk, we hadden te maken met erg pittige deelnemers. Maar de OER is ook voor mindere goden goed te doen. Onze ambulancier Dinand is geen offroad held, maar ook hij ging met een ‘big smile’ superstrak over de prachtige tracks.

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_OER_2014_OER2014_1.jpg

Dag 3 was een juweel om nooit meer te vergeten. De special met de naam ‘de mysterieuze berg’ was snel, maar mede door de grote hoogteverschillen verzuurden je armen en de nodige rivier doorwadingen zorgden ervoor dat je wakker moest blijven. De deelnemers vonden het weer helemaal geweldig, ook mooi om het verschil in rijtechniek te zien. De een reed vol in het water wat angstige momenten opleverde, de ander reed er voorzichtig in maar kwam vervolgens in de problemen door teveel gas te geven. Slechts een enkeling tokkelde rustig door het water naar de overkant. Met het quadteam uit Weesp is het altijd lachen, zij deden massaal bommetje: echt geweldig om te zien! Na de special kregen de rijders een van de mooiste routes uit hun rallycarrière voorgeschoteld. Heerlijk slingeren door een wijds heuvellandschap waar de vrijheid gewoon kon worden gevoeld. In Roemenië waren we echt welkom, er waren zulke lieve mensen en omdat de paarden, schapen en koeien daar gewoon loslopen op de megagrote begrazing gebieden was er niemand bang voor ons. Wat is er mooier om gewoon rustig door een kudde te rijden terwijl de herder vrolijk zijn hand opsteekt. Trouwens, het land zit nog vol met wilde dieren. Zo heeft het team www.Quadwinkel.nl het avontuur van hun leven beleefd. Een grote, vette, bruine beer kon niet wennen aan de pracht CanAm quads en stak daarom op slechts 10 meter voor hen het pad over, op zoek naar een veiligere plek. Waar maak je dit nog mee?

Dag 4 begon met een WRC special. Het Ipatec team, bekend van Dakar maar bovenal de WRC rally’s,  was met de OER meegegaan om meer ervaring met de diverse terreinomstandigheden te krijgen. Zij vonden het zo mooi dat ze er serieus voor gingen. Het WRC gedeelte was voor hen een kolfje naar hun hand en verdorie, zij snapten de LA grappen al snel. Zij gingen juist van het gas af en spaarden hun energie om als een speer door het grote verdwaalgedeelte te navigeren. Probeer die gasten dan maar eens te kloppen! Toen zij op de rustdag ook nog eens de Behego top haalden kon hen de overwinning bij de quads niet meer ontgaan. Wat hebben we genoten op de rustdag. De bergwereld bij Carlibaba is zo mooi en werkelijk een ieder was volop aan het spelen en genieten. Wat rustdag, meer dan de helft haalde gewoon de top en genoot van de offroad sport in dit heerlijke land totdat het donker werd. En toen DJ Wouter en Mark in de avonduren plaatjes gingen draaien, ging niemand slapen maar tot in de vroege uurtjes met de voetjes van de vloer!

De rijders en het weer waren gewoon te goed. De organisatie vond dat het tijd was voor een loodzware special om de terechte winnaars aan te kunnen wijzen. Bij TC1 is deze wens uitgekomen, de special was spekglad en de rust moest worden bewaard om de posities te behouden. Wouter had zich als CP in het ‘enge bos’ verstopt. Hij was alleen te bereiken als op juiste graden werd gereden en tevens stond hij op een gladde helling. Routeopener Bart zette enthousiast een toptijd naar TC2, dus het spel ging beginnen. Mike van 22 jaar oud stond op de derde plaats, helaas was deze proef te zwaar voor hem. Samen met Kevin, de andere jonge hond, vocht hij zich door de special. Dit tweetal hield vol en kwam doodvermoeid aan de finish. Weg klassement, maar geen nood, ze waren een geweldige ervaring rijker. In de roadbook klasse miste Diederick een waypoint en kwam niet meer zelfstandig op de track. Ook voor Diederick gold ‘bye bye derde positie’. Om aanhaken te voorkomen, moesten de 5 best geklasseerden om de 15 minuten starten. Hierdoor moest er tot de laatste minuut  worden geknokt voor de overwinning. Sjiel stond 4de maar schoot samen met drie anderen Diederick te hulp. Hoe mooi is dat! De organisatie gaf de vier helpers terecht 15 minuten terug, waardoor Sjiel de derde plaats over mocht nemen.

Deze OER was superspannend en geweldig om te rijden. De  organisatie probeerde alles om de best geklasseerden straftijd te bezorgen. We lieten de kemphanen zelfs om de 10 minuten starten. De winnaars hebben weer bewezen dat je deze prachtrally kunt winnen door kameraadschap, motorbeheersing maar vooral door continu oplettend de juiste beslissing te nemen. We waren allemaal winnaars, maar de best geklasseerde rijders hebben de bekers echt dik verdiend.

Bekijk het hele verslag op onze site : http://www.leppinkadventure.nl/index.php/nl/events/oost-europa-rally?id=128:verslag-2014-editie

Ook zin aan een heerlijke week motorsport, geef je nu op voor onze Alentejo Rally Portugal begin september: http://www.leppinkadventure.nl/index.php/nl/events/alentejo-rally

Winnaars roadbook klasse:
1) Jeroen Gerrits
2) Paul Sesink
3) Sjiel Lemmens

Winnaars digitale klasse motoren:
1) Adriaan Wijnen
2) Peter Jansen
3) Mark Overberg

Winnaars digitale klasse quads:
1) Edgar Nijhuis
2) Dennis Kuipers
3) Rene Kuipers

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1