Sunderland wint 4e etappe van Merzouga Rally


b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_Merzouga_2013_Merzouga_rally_pic1_.jpg

De eerste deelnemers stonden om 8 uur ’s ochtends bij de start voor een special stage van ruim 200 km. Ze reden langs enkele indrukwekkende monumenten waarna ze off-road gingen langs de khettara, de traditionele waterputten. Een spectaculaire passage aan de voet van de berg uit de film ‘The Mummy’, leidde de deelnemers verder en verder off-piste richting de duinen van het Erg Chebbi.

Het laatste stuk van deze special bestond uit zacht zand en duinen wat de motoren evenals de deelnemers tot het uiterste dreef. Om uiteindelijk het parc fermé in het bivouac "La belle Etoile" buiten Merzouga te bereiken.

Stage 4 Khettara "traditional wells" / Liaison 5,15 km – SS 200,85 km – Total 206 km

Alweer een goede dag Honda wiens twee fabrieksrijders Sam Sunderland en Helder Rodrigues zich als 1e en 2e plaatsten, gevolgd door de Yamaha van Fransman Olivier Pain op de 3e plaats. Sunderland had een vliegende start nadat hij als tweede was vertrokken vanochtend. Dankzij zijn goede navigatie in combinatie met een geweldige ervaring in de duinen heeft hij deze etappe verdiend gewonnen met een voorsprong op onder andere Olivier Pain, Frans Verhoeven, Gerard Farres en Jordi Viladoms. Zij arriveerden in één groep na Sunderland. Helder Rodrigues, die als 14e was gestart, heeft deze etappe bijna helemaal alleen gereden en had uiteindelijk de op één na beste tijd.

Sam Sunderland (UK): “Het was een hele goede dag vandaag. Ik startte als 2e achter Frans (Verhoeven), ik denk dat hij een navigatiefout maakte terwijl ik alleen reed. In het begin focuste ik veel op navigatie, ik wilde accuraat zijn, maar ik begon harder te rijden naarmate het comfortabeler werd om op het juiste pad zijn. Ik wist namelijk dat ik een grote voorsprong had. Het laatste gedeelte van de etappe was best moeilijk, het zand was zacht en ik was de eerste die eroverheen reed. Ik ben nu in het tentenkamp waar we de nacht zullen doorbrengen”.

Helder Rodrigues (PT): “Het was een goede race dag voor een marathon stage als je nagaat dat de assistentie teams niet aan de motors konden werken vandaag. Ik startte achteraan en reed alleen, ik arriveerde dus niet met de groep.

Olivier Pain (FR): “Het heeft me wat tijd gekost om terug in mijn ritme te komen na de crash van gisteren, ik wilde niet teveel risico’s nemen omdat ik nog steeds last heb van wat pijn. Ik ben tevreden met het resultaat van vandaag aangezien ik iets conservatiever reed. Ik kan vooral genieten van deze rally omdat er minder snelle tracks zijn en het accent dus meer op navigeren ligt”.

Gerard Farres (ES): “Ik genoot erg van deze etappe, vooral het laatste gedeelte met de grote duinen van Erg Chebbi. We reden in een groep met mijn teamgenoot Jordi (Viladoms), Verhoeven en Pain. Ik heb het naar mijn zin gehad en vanavond zullen we in de woestijn slapen vanwege de Marathon stage".

Jordi Viladoms (ES): “Vandaag hebben we wat nieuw materiaal getest en ik ben erg blij dat we ons zo goed kunnen voorbereiden op Dakar. Ik heb erg genoten van deze etappe, we hebben ook plezier gehad tijdens het rijden in de groep”.

Frans Verhoeven: "Ik ben als eerste gestart maar ik maakte een fout en verloor veel tijd. Ik kwam Olivier (Pain), Viladoms and Farres tegen bij het 2e checkpoint, vanaf daar hebben we samen gereden. Bij het 3e checkpoint stond ik aan de leiding van de groep. Ik ben heel tevreden over hoe de Merzouga rally tot nu toe verloopt omdat dit de perfecte voorbereiding is op Dakar, met veel off-road tracks en veel duinen”.

SS4 voorlopige uitslag
1 SUNDERLAND Sam 3:07:33
2 RODRIGUES Hélder 3:14:22
3 PAIN Olivier 3:24:31
4 FARRES Gerard 3:26:35
5 VILADOMS Jordi 3:28:38
6 VERHOEVEN Frans 3:32:33
7 CARDONA Nicolas 3:45:25
8 KNUIMAN Henk 3:46:42
9 GUASCH Marc 3:47:29
10 MANCINI Andrea 3:49:28
11 BUSQUETS Alex 3:51:56
12 GIMENO Antonio 3:54:23
13 BIANCHI PRATA Pedro 3:55:47
14 UDRY Damien 4:10:16
15 ZACCHETTI Cesare 4:11:50

Foto’s door Edoardo Bauer - Cristiano Barni / RallyZone


Voor Thomas de Bois was het een prachtige dag. ,,Vandaag was een cadeautje! Het was serieus werken in de duinen, waar we zo'n 50 kilometer voor de finish indoken. Wat een duinen, niet normaal! Ik ben er in mijn eigen tempo doorheen gegaan. Ik heb genoten, al zijn er ook momenten dat je dat kamelengras vervloekt. Ik ga me steeds beter voelen, vandaag kwam ik fris aan de finish. Dit is echt een perfecte roadbook-en gps training voor de komende Dakar! We slapen vannacht in een tentenkamp buiten Merzouga, zonder assistentie.''

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1