Merzouga Rally dag 3: winst voor Verhoeven

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2013_01-Stage-1_Oilibya2013_Leg1_977.jpg
Frans Verhoeven heeft woensdag de 3e etappe in de Merzouga Rally gewonnen. Henk Knuiman reed een knappe 6e tijd, en herstelde zich van zijn mindere 2e dag.

 

Aansluitend op de Oilibya Rally wordt in de omgeving van Merzouga en het bekende Erg Chebbi de Merzouga Rally gereden. Frans Verhoeven, Henk Knuiman en Thomas de Bois zijn er ook, in voorbereiding op Dakar 2014. Voor Frans Verhoeven is het een soort Dakartest, met twee weken rally achter elkaar geplakt. Vanwege de werkzaamheden voor de Dakargids 2014 is Rallymaniacs er niet bij, maar we hebben wel nog wat updates vanuit Marokko....

Dag 3 Tamaghirt “The Berber”

Liaison 25,42 km – SS 276,29 km – Liaison 25,51 km – Total 327,22 km

Frans Verhoeven: ,,Gisteren was een beetje teleurstellend, omdat ik 8e werd en het beter had gekund. Ik wam echter niet in het ritme. Ik heb veel tijd besteed aan het roadbook en dat betaalde zich uit omdat ik niet verkeerd reed terwijl veel anderen dat wel deden. Ik kon het tempo hoog houden en haalde een aantal rijders voor me in. Het laatste deel in de duinen was veeleisend omdat er minder zicht was maar op het einde wist ik dat ik de special gewonnen had met een goede marge. Het was weer een moeilijke dag voor de navigatie, maar de landschappen waren erg mooi.''

Voorlopige uitslag dag 3

Algemeen klassement

1 Sam Sunderland 07:15'34 UK Team HRC
2 Olivier Pain +10'37 FRA  Yamaha Racing
3 Helder Rodrigues +10'54 PRT TEAM HRC      
4 Gerard Farres +22'03 ESP GasGas JVO Team
5 Jordi Viladoms +24'23 ESP GasGas JVO Team
6 Frans Verhoeven +25'53 NL Yamaha Netherlands
7 Arnold Brucy +49'38 FRA KTM Brucy
8 Antonio Gimeno +59'47 ESP EnduroPro
9 Henk Knuiman +01:03'39 NL KTM Knuiman
10 Marc Guasch +01:15'39 ESP  GasGas JVO Team

Henk Knuiman revancheert zich in derde etappe Merzouga Rally
In tegenstelling tot de tweede etappe ging de derde etappe van de Merzouga Rally voor Henk Knuiman van het HSF Logistics Henstek Rally Team erg goed. De rijder uit Wijchen startte als twaalfde en dit had als voordeel dat hij op de sporen en het zicht kon rijden van de rijders voor hem. Wel controleerde hij zichzelf op het roadbook en het ging eigenlijk gelijk vanaf het begin af aan erg lekker met Knuiman. De gehele dag is Henk netjes blijven rijden maar wel ging het een keer mis op een duin. Vlak voor het nemen van de duin schakelde hij mis en kwam vast te staan. Henk draaide snel om en zette opnieuw aan om boven te komen. Gelukkig lukte dit maar wel had dit wat van de conditie van Henk gevergd want in de daaropvolgende vijf minuten moest hij toch even bij komen.

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_Merzouga_HenkKnuiman_01.jpg

Op een gegeven hadden verschillende rijders problemen om het waypoint te vinden. Hier heeft Henk even rustig aan gedaan en slaagde erin om verschillende rijders te passeren. Toen Henk op de tankstop aan kwam, zag hij dat Frans Verhoeven en Helder Rodrigues hier nog stonden. Hierdoor wist Henk dat hij in het eerste deel van de etappe maar weinig op deze rijders had verloren en dat het rijden dus goed bleek te gaan. Rodrigues was tenslotte als eerste gestart en pas vijfentwintig minuten later was Henk op pad gegaan om aan de etappe te beginnen.

Na de tankstop reed Henk met vertrouwen en het gaf hem moed om goed zijn best te blijven te doen. Hij kwam achter een Spanjaard te rijden op een omgebouwde enduromotor. Op de stenen ging de Spanjaard net iets harder en hierdoor besloot Henk om een beetje uit het stof te blijven rijden. In het laatste gedeelte in de duinen was de stof weg waardoor Henk hem kon passeren en uiteindelijk de dag afsloot op een nette zesde plaats.

Commentaar Henk Knuiman:’’Gisteren heeft mijn zelfvertrouwen toch wel iets een tikje opgelopen. Het was een echte offday en heb veel tijd verloren. Vandaag ging het rijden goed en kon ik goed met de mannen mee rijden. Na de etappe heeft Wim de hele motor weer nieuw gemaakt want morgen hebben we de marathon etappe. Als we over de finish komen moeten we onze motor in het parc ferme zetten en alleen de volgende ochtend vijftien minuten voor de start mogen we dan nog met eigen middelen sleutelen. In de Dakar Rally hebben we ook twee marathon etappes en daarom is dit alleen maar een goede training. Morgen zal ik het materiaal sparen om ervoor te zorgen dat de motor twee dagen mee kan. Vandaag was het wel echt zwaar want over de finish was ik echt moe’’.


Thomas de Bois traint op navigatie
Thomas de Bois is in Marokko voor de Merzouga Rally om te trainen op zijn navigatie. Komende Dakar zit hij als navigator in de Ginaf van Jan Lammers. ,,Het was een zware dag. Eigenlijk was het beter geweest om hier met een licht enduro'tje te rijden in plaats van de KTM 450 rally. Vooraf heb ik te weinig meters kunnen maken, dus ik doe het bewust wat rustiger aan. Maar het navigeren gaat erg goed, ik leer weer heel veel bij deze week en daar is het mij om te doen. De Merzouga Rally zit goed in elkaar. Nauwkeurige roadbooks, moeilijke navigatie en het niveau van de rijders is hoog. ''

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_Merzouga_ThomasdeBois_01.jpg