Martin Westerhof wint dik verdiend de pracht OER Rally.

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_OER_2013_OER_011.JPG
De Oost Europa Rally 2013 (OER) is weer geweldig verlopen, wat een mooie rally is dit toch. Naast specials waar ze volgens het Dutch Team Dakar in ‘Le Dakar’ alleen maar van kunnen dromen, is het vooral de spirit van de deelnemers wat de OER zo uniek maakt.

Meteen al op de eerste dag om 09.00 uur bij de eerste controlepost werden de deelnemers al verrast. Snelle paden, tracks door bossen op koers en over begrazingsgebieden. En dan nog even twee rondes over een crossbaan waar je geen hoogte vrees moet hebben om je uiteindelijk te melden bij de tweede controlepost.

Het is dan nog geen 12 uur en een ieder is onder de indruk. Niets dom knallen, maar je kop gebruiken en motorbeheersing zijn nodig om deze rally te kunnen winnen. De aansluitende verbindingsroute is een juweel waarbij je door echt schitterende gebieden trekt. Bij de benzinepomp deuken de gebroeders Brouwer nog even een velg van hun quad uit terwijl anderen de handkappen van de motor weer recht moeten zetten. Het feest is begonnen!

Op de tweede dag komen de cracks aan hun trekken op snelle klapzand paden en alle deelnemers komen dan ook goed gehumeurd binnen en denken de OER nu te kennen. Op dag drie begint de rally pas echt met een special die ‘de mysterieuze berg’wordt genoemd.

Arjen Houtman gaat meteen in de eerste klim over de kop met zijn Raptor. Hij knalt terug naar de eerste controlepost , pakt de Raptor van Paul van Keeken af en gaat weer vol de special in. De eerste rijders houden het droog maar de laatste rijders maken vol het beroemde OER onweer mee. Het is plotsklap winter, de hele berg is wit en de tracks veranderen in woest stromende beken. Hoger en hoger ga je, de doorwading lijkt wel op de Mississippi. Raymond Sijbrands komt muurvast te zitten, maar wordt direct door vier man geholpen die voor het klassement gaan. Dat is de OER spirit!

Antal Verschuuren beleeft een pracht highsider en heeft zijn roadbook compleet vernield. De vrienden Martijn Ulenbelt en Maarten Straetmans raken boven op de berg de route kwijt, maar door kalm te blijven en zich op het waypoint te concentreren komen zij ook ongeschonden door de special. De verhalen breken los en het is alweer bevestigd: de OER is gewoon de mooiste rally die er bestaat.
b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_OER_2013_OER_009.JPG


Martin van den Brink doet al jaren aan de Dakar mee met zijn racetruck. Elke dag komt hij met een grote grijns op zijn gezicht binnen. ‘’Dit is gewoon echt mooier dan de Dakar, hier moet je knokken voor elke meter terwijl de verbindingen echt geweldig mooi zijn om te rijden. Tevens geniet je volop van de omgeving en de motorsport, je hoeft geen Dakar te rijden zegt hij om een mooie rally mee te maken. Deze rally klopt op tot op de meter, hier leer je pas rally rijden’’ aldus van den Brink.  

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_OER_2013_OER_010.JPG

Ook de avonden zijn geweldig gezellig, de organisatie mag Pascal de Baar erg dankbaar zijn. Met het team achter Pascal is het altijd lachen en als Wouter van der Graaff de bar overneemt en diskjockey wordt kan het feest niet meer stuk. Echt bij iedereen gaan de voetjes van de vloer en het wordt later en later. Als klap op de vuurpijl wordt het kampvuur nog even gedoofd met remmenreiniger. Echt waar, elke vuurspuwer verbleekt hierbij.

De OER kent alleen maar winnaars, maar Martin Westerhof van Auto Jawes uit Ede verdient echt alle eer. Keer op keer werd hij hard aangevallen, maar Martin reed gewoon zijn stevige tempo zonder een enkele fout te maken en dat alle 8 dagen dag weer. Hij kwam zelfs boven op de top van de beruchte Behego berg, zijn rode kop knalde zowat uit zijn helm. Met zo’n inzet heb je de OER gewoon verdiend gewonnen!

Meer weten over de OER? Surf dan naar: http://www.leppinkadventure.nl/index.php/nl/events/oost-europa-rally

De uitslag : Digitaal (Tripy)
1    Martin Westerhof
2    Dick-Jan Schermer
3    Martin van den Brink


De uitslag : Roadbook
1    Marcin Kruger
2    Bob Coerse
3    Maarten Straetmans

OER_002.JPG  OER_003.JPG  OER_004.JPG  OER_005.JPG  b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_OER_2013_OER_006.JPG  b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_OER_2013_OER_007.JPG  OER_008.JPG