Dakar 2020: 26 Nederlanders naar 'het koninkrijk van zand'

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2020_DAK20-ROUTE-1500x1200.jpg

Aan de start van de 42ste editie van de Dakar Rally staan 26 Nederlandse voertuigen: acht motoren, zes auto’s, één ssv en elf trucks. In totaal doen er 53 Nederlanders mee aan de rally, die op 5 januari van start gaat in de Saudi-Arabische havenstad Jeddah. De officiële lijst met inschrijvingen voor de Dakar 2020 telt 351 voertuigen (versus 334 in 2019): 170 motoren en quads, 134 auto's en ssv's en 47 vrachtwagens.

De route van de 42ste editie van de Dakar, die op 5 januari 2020 in Jeddah zal beginnen en 12 etappes later in Qiddiyah nabij de Saoedische hoofdstad Riyadh zal eindigen, werd vanochtend aangekondigd in het Arab World Institute in Parijs. Met een totale afstand van bijna 7.900 km strijden de deelnemers over 5.000 km aan wedstrijdkilometers. De Saoedi-Arabische duinen komen vooral in het tweede deel van de rally voor, terwijl in het eerste deel de navigatievaardigheden essentieel zijn in een labyrint van tracks en paden.


In het eerste deel van de rally worden de navigatievaardigheden op de proef gesteld door een veelheid van paden en richtingveranderingen. Dichtbij de Rode Zee of de Jordaanse grens voor de etappes rond Neom en vervolgens richting Al Ula, zullen de navigators een hoofdrol spelen. Met steeds meer zand, zal de route grote uitdagingen opleveren in de duinen tussen Ha’il en de hoofdstad Riyad, waar een rustdag zal zijn. De rally wordt geïntensiveerd in het uitgestrekte ‘lege kwartier’: de grootste woestijn van het Saoedische grondgebied waar de etappes van Shubaytah en Haradh zullen worden gereden. De definitieve uitslag zal pas kunnen worden bepaald na de laatste Qiddiyah-etappe, waar navigatie zelfs de beste zou kunnen misleiden.

Nieuwe regels 

De 42ste editie van de Dakar komt tegemoet aan de wensen van de minder professionele deelnemers en daarvoor zijn een aantal nieuwe regels toegevoegd. Nieuwe roadbooks zijn voorzien van kleurcodes en worden in minstens vier gevallen pas enkele minuten voor de start van de wedstrijdproef uitgedeeld. Ook de introductie van een ‘Super Marathonetappe’ voor de motoren en quads, waar slechts 10 minuten werk aan de machines wordt toegestaan, evenals de meer traditionele marathonetappe voor iedereen op de dag voor de finish, geeft meer voordeel aan de niet-professionele deelnemers.

Behalve voor de motor- en quadrijders geldt vanaf dit jaar ook voor alle andere categorieën een verplichte stop van een kwartier. Dat komt volgens de organisatie niet alleen de concentratie ten goede, maar ook de veiligheid, omdat er meer ruimte wordt gecreëerd en er dus minder inhaalacties nodig zijn. Om de minder ervaren mensen in staat te stellen hun avontuur voort te zetten, wordt een joker (in alle categorieën) toegekend aan deelnemers die uitvallen. Ze mogen opnieuw starten in een apart ‘Dakar Experience’-klassement.

Meer inschrijvingen 

Het nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van de Dakar is verwelkomd door de deelnemers, zo blijkt uit een stijging van 5 procent van de inschrijvingen. Aan de start op 5 januari worden 351 voertuigen verwacht. Hoewel het aandeel van de Zuid-Amerikaanse deelnemers logischerwijs is afgenomen, staan ​​er nog steeds 42 voertuigen afkomstig van dat continent op de lijst.

Onder de 557 ingeschreven deelnemers zijn 53 nationaliteiten vertegenwoordigd, gedomineerd door de Franse delegatie (258), gevolgd door Spanje (77) en Nederland (52). De Nederlandse navigator Bert Heskes zit in de auto bij de Cyprioot Roman Starikovic. Uit gastland Saudi-Arabië zijn achttien deelnemers afkomstig (dertien rijders en vijf navigators), met Yazeed Al-Rahji als favoriet in een Toyota Hilux 4x4. Er zijn dertien vrouwen ingeschreven voor de Dakar 2020, inclusief de Nederlandse Mirjam Pol bij de motoren.

Onder de deelnemers zijn 85 rookies, die voor de eerste keer meedoen. Eén daarvan komt uit Nederland: motorrijder Olaf Harmsen. Van de motorrijders doen er 41 mee als kistrijder (zonder assistentie) in het Originals by Motul-klassement. Uit Nederland zijn dat Edwin Straver, die het klassement vorig jaar won, en Guillaume Martens.  

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2020_DAK20-AFSTANDEN.jpg

Wereldreizigers 

De Dakar trekt avonturiers aan op zoek naar het extreme. En een aantal van hen is al vele jaren trouw aan de rally. Sommigen namen al deel in de 20ste eeuw, en volgden de rally vanuit Europa en Afrika naar Zuid-Amerika en zijn ook aanwezig bij het aanbreken van hoofdstuk 3.

65 deelnemers zijn er op alle continenten bij geweest. Onder hen hebben er drie gewonnen in Afrika en vervolgens in Zuid-Amerika: Stéphane Peterhansel en Nani Roma, die beide hebben gewonnen op twee en vier wielen, terwijl Joseph Machacek uit Tsjechië de toenmalige quad-categorie in Afrika domineerde voordat hij de eerste Dakar won in Zuid-Amerika in 2009. Van de Nederlanders zijn Mirjam Pol, Pascal de Baar (op de motor en in de truck) en Tim Coronel er in alle werelddelen bij geweest. Hetzelfde geldt voor de copiloten Rob van Pelt, Marcel Snijders en Bernard der Kinderen, die aan de zijde van Hans Stacey de laatste Afrikaanse Dakar won bij de trucks.

Nederlandse deelnemers

Motoren

37          Paul Spierings
40          Edwin Straver
54          Mirjam Pol
93          Guillaume Martens
96          Wesley Pittens
115        Olaf Harmsen
124        Martien Jimmink
146        Gerben Lieverdink

Auto’s

307        Bernhard ten Brinke / Tom Colsoul
314        Erik van Loon / Sébastien Delauney
316        Peter van Merksteijn / Michael Orr
347        Tim Coronel / Tom Coronel
359        Maik Willems / Rob van Pelt
369        Teun Stam / René Bargeman

SSV’s

429        Kees Koolen / Jurgen van den Goorbergh

Trucks

505        Janus van Kasteren / Marcel Snijders / Darek Rodewald
506        Martin van den Brink / Wouter de Graaff / Mitchel van den Brink
507        Gert Huzink / Rob Buursen / Martin Roesink
514        Pascal de Baar / Jan van der Vaet / Stefan Slootjes
522        Vick Versteijnen / Teun van Dal / André van der Sande
524        Richard de Groot / Raph van den Elshout / Jan Hulsebosch
525        Gerrit Zuurmond / Jasper Riezebos / Klaas Kwakkel
527        Jan van de Laar / Ben van de Laar / Dolf Huijgens
530        Ed Wigman / Joël Ebbers / Dirk Schatorie
531        Michiel Becx / Erwin Kuijpers / Bernard der Kinderen
533        William de Groot / Edwin van de Langenberg / Harrie Schuurmans