Dakar 2020 naar Afrika?

IMG-20190204-WA0000.jpg

Al een aantal jaren lang duiken de geruchten op. Keert de Dakar terug naar Afrika? Ook nu doen de geruchten weer de ronde, dat de Dakar naar Afrika teruggaat in 2020. Met de start en finish in Kaapstad, Zuid-Afrika. 

De Angolese autosportfederatie loopt alvast op de zaken vooruit, en maakte in een bericht de plannen voor 2020 bekend. Start en finish in Kaapstad, waarbij ook nog Botswana, Angola en Namibië in de route worden opgenomen. 
De Dakarorganisatie onderzoekt al langer de mogelijkheid om terug te keren naar Afrika. Zo werd er al eerder gesproken met Algerije (waar de Tuareg Rally komende maand voor het eerst verreden wordt) en werd er een bezoek gedaan aan Zuid-Afrika, Botswana en Angola. 

In 1992 werd Parijs-Kaapstad verreden, waarbij ook al Angola, Namibië en Zuid-Afrika werden aangedaan. Natuurlijk wil de Dakarorganisatie werken aan een alternatief voor Zuid-Amerika, waar zeker het afgelopen jaar weinig animo was om de portemonnee te trekken voor het binnenhalen van de Dakar rally. Is Afrika een serieus alternatief? Of is het ook een manier van de organisatie om de druk erop te houden in Zuid-Amerika? De autosport federatie in Angola ziet het in ieder geval wel zitten. Of de andere landen ook de portemonnee willen trekken om de Dakar terug te halen is echter nog lang niet zeker. 

Sportief gezien is het maar de vraag of Afrika zoveel beter is dan Zuid-Amerika. Alle deelnemers van afgelopen Dakar waren het erover eens dat het een loodzware editie was. Als Ecuador en Chili aan de route toegevoegd kunnen worden voor 2020, zou dat ook weer een zeer aantrekkelijke rally kunnen opleveren. 

Vooral in Zuid-Afrika is er een grote rally-community, wat wellicht voor ASO een nieuwe bron van deelnemers kan zijn. Noodzakelijk, want de kans is groot dat een flink deel van de Zuid-Amerikanen die nu meedoen niet mee verhuist naar Afrika. 
Maar krijgt ASO toestemming om in Namibië de echt grote duinen in te gaan, wat nu vooral beschermde natuurgebieden zijn? Want veel deelnemers van de Dakar 2020 zullen nog wel eens 's nachts wakker worden van die hele grote duinen in Peru.

Wordt vervolgd.....