Herstarten heeft een prijs, merkte De Groot Dakar

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2019_01_07_DKR19_01_07_0187.JPG

William de Groot en zijn team stellen alles in het werk om zondag weer van start te kunnen in de Dakar Rally, nadat ze op de eerste dag grote schade opliepen aan de truck. De Dakar biedt dit jaar voor het eerst de mogelijkheid om na de rustdag (die is zaterdag) buiten competitie weer mee te doen. Maar om te kunnen herstarten, moet er wel wat gebeuren, want de schade aan de DAF is groot. Zo bleken de motorsteunen te zijn afgebroken en was het koppelingshuis gescheurd, waardoor ook aan de motor zelf grote schade was ontstaan.

Via de relaties van William de Groot – De Groot Fresh Group koopt in Peru onder meer mango’s, druiven, avocado’s en bananen in – werd contact gelegd met de general manager van DAF Peru. Die zei wel een motor beschikbaar te hebben, die bij DAF wordt gebruikt voor trainingsdoeleinden. Daar mocht De Groot wel onderdelen van hebben. “Sandra, die voor ons in Peru aankoop en kwaliteitscontrole doet, heeft ons opgehaald bij het bivak van San Juan de Marcona en ons naar Lima gebracht”, vertelt De Groot. “De truck moest ondertussen naar Arequipa, want reparaties mogen alleen in het Dakar-bivak worden uitgevoerd, anders mogen we niet herstarten.”

Aangekomen bij de garage hadden ze al een onderdeel van de motor geschroefd, maar De Groot had ook nog andere onderdelen nodig. “En toen kwam de rekening. Die was niet alleen gepeperd maar ook gezouten en met de rest van het kruidenrek erover gegooid. Ik heb meteen met BAS Trucks in Nederland gebeld en die konden de onderdelen goedkoper vanuit Nederland invliegen dan dat ze in Peru waren. Het nadeel was echter dat ze er dan pas op z’n vroegst vrijdagavond zouden zijn en dan hadden we maar de zaterdag alleen om alles in te bouwen, dus was ook geen optie.”

Na anderhalf uur stevig onderhandelen kwam De Groot er toch uit met DAF Peru, maar toen bleek dat de creditcard daar niet werd geaccepteerd. “Met hulp van Sandra kon het bedrag twee minuten voordat de banken sloten nog worden overgemaakt. Weer een hindernis overwonnen.”

Bij vertrek naar Arequipa (met het vliegtuig) kwam DAF erachter dat de chauffeur die De Groot, Jos van der Pas en Govert Boogaard de hele dag had rondgereden, zes belangrijke bouten was vergeten, die nodig zijn om het vliegwielhuis te bevestigen. “Alles wordt in het werk gesteld door Sandra om deze vanavond per vliegtuig te versturen zodat we ze om 23.30 op het vliegveld van Arequipa kunnen halen. Wij zijn ondertussen in het bivak gearriveerd, met onze zware bagage op de schouders, hoofd en nek”, laat De Groot weten.