Lieverdink slalomt door ‘grote puinhoop’

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2019_01_09_DKR19_01_08_Stage3_0131.jpg

De derde etappe van de Dakar Rally was een slagveld. Grote namen uit de top van de klassementen vielen weg, er werden flinke gaten geslagen in de ranglijsten. Juist van die puinhoop genoot Gerben Lieverdink met volle teugen. “Het was een fantastisch schouwspel.”

In de duinen van de Arica-woestijn wist Lieverdink aanvankelijk niet wat hij meemaakte. “Duinen! Zo hoog heb ik ze nog nooit gezien. En overal lagen of stonden auto’s en motoren. Het leek wel een enorme mierenhoop waarin alles door elkaar heen krioelde. Auto’s die niet boven kwamen, motoren die vast zaten. Ik heb nog nooit zo’n puinhoop gezien.”

Lieverdink zelf maakte van de bende geen deel uit. Hij slalomde overal rustig tussendoor. Slechts één keer kwam hij niet van de eerste keer boven en moest hij even terug voor een nieuwe poging. “En één keer moest ik terug om een waypoint te halen, maar ik geloof niet dat me dat veel tijd heeft gekost. Ik heb het super naar mijn zin gehad. De ene dag is nog mooier en indrukwekkender dan de andere.”

Die gedachte hield Lieverdink vast op de lange en saaie verbinding van de finish van de special naar het bivak in Arequipa, in het uiterste zuiden van Peru. “De rally is leuk, maar die verbindingen zijn een verschrikking. 460 km door de bergen: daar zit je echt niet op te wachten als je net zeven en een half uur over een proef van 330 km hebt gedaan.”