Broeders Coronel met verbeterde ‘Beast’ naar Dakar

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2019_vooraf_Coronel_1DTB4387-2.jpg

De gebroeders Coronel staan in januari opnieuw aan de start van de Dakar Rally met de Jefferies Buggy, ook wel genoemd ‘The Beast’. Vanavond presenteerden zij de verbeterde versie in Huizen.

Na meerdere jaren solo in een eigen gebouwde buggy te hebben deelgenomen stonde zij vorig jaar weer samen aan de start met de vers gebouwde Jefferies Buggy. Alleen was er buiten een korte test in LA nog niet echt met de auto gereden waardoor de broeders al in het begin van de rally tegen problemen aanliepen. Zo was het bodywork niet helemaal bestand tegen de zwaarste rally ter wereld, en ook hadden zij meervoudig problemen met de koeling.

Verbeteringen

“Heel veel mensen denken dat wij alleen maar die twee weken in de woestijn bezig zijn” begint Tim Coronel. Vanaf het moment dat ’The Beast’ weer terug was uit Zuid-Amerika is het team direct vol gas begonnen met de ideeën en veranderingen die plaats moesten vinden. De grootste issues waren de hitte en het gewicht van de auto, beiden zijn zorgvuldig aangepakt. The Beast heeft nu een volledige Kevlar body met alles erop en eraan en ook de warmtehuishouding is nu Dakar-proof met genoeg airflow, ook op technische stukken. “Onderweg in het proces pak je nog veel meer dingen aan waardoor je bijna een heel nieuwe auto bouwt” vult Tim aan. Zo staat hier opnieuw ‘The Beast’ maar nu deel 2.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2019_vooraf_Coronel_1DTB4391-2.jpg

Testen in Spanje

Het testen in Spanje viel bijna in het water. Hevige regenval en wateroverlast zorgden ervoor dat de broeders Coronel niet zoals gepland konden testen in de buurt van Valencia. Na kort contact met WRC-rijder Xavier Pons zijn zij uitgeweken naar de regio rondom Barcalona. Pons gaf hen binnen een dag een locatie om te testen. “Kom lekker hier naartoe, gaan we hier lekker knallen” vertelde Pons over de telefoon toen Tim hem vanuit de werkplaats in Valencia belde.

“We kunnen bevestigen dat we veel blijer zijn met de auto” verteld Tom Coronel met een lach. “Het is belangrijk als je een auto zelf bouwt dat je hem even uitprobeert, de theorie is toch anders dan de praktijk. De auto geeft meer feedback in het stuur, we hebben de vering afgesteld, schokbrekers afgesteld en wat sprongetjes gemaakt. Het is belangrijk dat je de auto vertrouwd” gaat hij verder. “Vorig jaar was de auto te sponzig, te Amerikaans.” maar nu is het anders, “Eerlijk is eerlijk, hij heeft geen krimp gegeven dus de voorbodes zien er voorspoedig uit.” vult Tim zijn broer aan.

Dakar

De auto is nu Dakar-proof en klaar voor tien dagen Peru. Zodra we Tom vragen na de verwachtingen voor de duinen zegt hij: “Heel graag, zoveel mogelijk duinen!” Zodra de broeders de duinen in rijden krijgt Tim het stuur. “Tim gaat heel goed door de duinen." verteld Tom. "Ik stap altijd uit als we de duinen zien, niet omdat ik niet kan, niet omdat ik het niet wil maar omdat het zo mooi is om ernaast te zitten als Tim door de duinen heen ramt. Het is bijna surfen als hij hem door de duinen stuurt.”

Pre-proloog

Dit weekend is ‘The Beast’ net als alle ander Dakar en Africa Eco Race deelnemers te bewonderen op het Eurocircuit van Valkenswaard tijdens de RTL GP Pre-proloog. Tom is er helaas niet bij door zijn verplichtingen bij de WTCR, maar Tim en ‘The Beast’ zullen er zeker zijn. Al komt ‘The Beast’ helaas voor het Nederlandse publiek niet in actie. Zo kort voor de inscheping naar Zuid-Amerika kiezen de broers ervoor om de auto schoon en heel te houden. Maar wees niet teleurgesteld, Tim zal in de oude buggy een echte show geven voor het publiek in Valkenswaard aanstaande zondag.


Luister hier naar het interview met Tim en Tom Coronel.


1DTB4387-2
1DTB4391-2
1DTB4394-2
72W3901
72W3935
72W3952
72W3959