Finish voor Maikel Smits na 9000 kilometer plezier

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2018_0120_podium_DKR18_01_20_333.JPG

Maikel Smits deed mee aan de Dakar Rally om plezier te hebben en te genieten. Dat is gelukt, en als bonus behaalde de rookie de 26ste plaats, waarmee hij als beste Nederlander zijn medaille mocht ophalen aan de eindstreep in Córdoba. “Ik ben heel blij met hoe het is gegaan.”

De veertigste editie van de Dakar Rally gaat de boeken in als in elk geval de zwaarste van de laatste tien jaar. Die volbrengen, was al een prestatie op zich. 54 van de 139 in Lima gestarte motorrijders haalden de finish in Córdoba niet. Smits daarentegen kwam geen moment in de problemen en staat nog opvallend fris en fit aan de eindstreep.

“Alles werkt nog, ik heb nergens pijntjes, ik voel me goed”, zegt hij. “Het is allemaal vlekkeloos verlopen. Met het BAS Dakar Team is alles goed gegaan, onder elkaar was het gezellig, de routes waren prachtig – zelfs van de liaisons heb ik genoten.”

Vanaf zijn startplaats 128 kroop Smits elke dag een beetje naar voren in het klassement: 60ste op dag 1, 37ste op dag 3, 34ste op de rustdag, 30ste op dag 10 en uiteindelijk 26ste aan de finish. “De laatste etappe vond ik eigenlijk nog de lastigste. Het was best spannend, met stof en stenen, en ik was nerveus. Ik heb veel te langzaam gereden, maar ik wilde niet op de laatste dag nog een fout maken. Onderweg heb ik wel veel zitten nadenken over hoeveel plezier ik de afgelopen twee weken heb gehad. Zelfs op de zwaarste momenten was het mooi.”