Van Genugten: ‘Met twee man aan het stuur sjorrend naar de finish’

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2018_0116_stage10_DKR18_01_16_109.JPG

Iets na vier uur ’s nachts lokale tijd arriveerde Ton van Genugten in het bivak in Córdoba. Teleurgesteld, doodmoe, maar ook opgelucht. In de dertiende etappe viel zijn Dakar Rally bijna in duigen. Door een kapotte stuurpomp moest Van Genugten samen met monteur Bernard der Kinderen de Iveco Powerstar letterlijk door de Argentijnse wildernis naar de finish sleuren.

Tot halverwege het tweede deel van de etappe van San Juan naar Córdoba liep het gesmeerd voor Van Genugten. “Het was een mooie proef. Wel zwaar, maar we gingen goed”, vertelt hij. “In de verbinding tussen de twee delen van de proef in, hoorde ik dat teamgenoot Federico Villagra was uitgevallen. Dat is natuurlijk slecht nieuws, maar het betekende wel dat ik ineens zicht had op het podium. We wisten dat we zo rond de tweede, derde plaats reden in de etappe, dus we zijn er eens goed voor gaan zitten.”

Het tweede deel van de proef, een stuk van 244 kilometer over snelle paden met veel bochten door de bergen, was Van Genugten op het lijf geschreven. “Dit was mijn proef. Dit had overwinning nummer 4 moeten worden én minimaal de vierde plaats in het klassement. We liepen in op Mardeev, die op dat moment de snelste tijd had. Het liep fantastisch. Maar in een scherpe bocht naar rechts blokkeerde ineens het stuur.”

Snel was duidelijk dat een boutje van de stuurpomp was afgebroken. Goed repareren was niet mogelijk, omdat ze precies dat onderdeeltje niet bij zich hadden. Telefonisch overleg met Gerard de Rooy in Nederland leverde twee opties op: “Wachten op de snelle assistentie van Boucou zou zeker vier uur duren. Zorgen dat we konden doorrijden maar zonder stuurbekrachtiging: een uur of drie”, vertelt Van Genugten. “We hebben voor de laatste optie gekozen in de wetenschap dat wachten op Boucou altijd nog kon. We hebben de schokdempers eraf gehaald en zijn gaan rijden.”

In de proef met honderden veelal korte bochten, in het donker langs diepe ravijnen, was het nauwelijks te doen. Ondanks het vele sporten kon Van Genugten de truck niet in zijn eentje door de bochten krijgen. “Bernard is op de motortunnel naast mij gaan zitten om mee te kunnen sturen, want het was niet te doen. We hebben echt samen aan dat stuur moeten sleuren om door de proef te komen. Na de finish waren we er nog niet, want de eerste 70 kilometer naar het bivak was ongeveer hetzelfde terrein als in de proef.”

 

Omdat Van Genugten pas zo laat finishte, is niet duidelijk waar hij nu staat in het klassement, maar zeker is dat hij minstens een paar plaatsen is gezakt. “Super jammer, want het ging zo goed. Maar uiteindelijk ben ik al blij dat we het hebben gered. Die laatste proef had ik graag gebruikt om het uit te vechten met Mardeev, maar nu ben ik al blij als ik de finish haal.”