Nog één keer finishen en dan is het klaar voor Luc van de Huijgevoort

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2018_0119_stage13_DKR18_01_19_046.JPG

Córdoba halen, dat was het doel van Luc van de Huijgevoort. Dat is in elk geval gelukt: de dertiende etappe van de Dakar Rally eindigde in Córdoba. Maar hij is er nog niet. Zaterdag staat er nog één proef van 122 kilometer op het programma. Nog één keer finishen. “Nog maar een klein eindje en dan zit het erop.”

In Dakartermen is 122 kilometer peanuts. De dertiende etappe had dik 900 kilometer op de teller staan, waarvan 369 kilometer tegen de klok. De etappe was opgedeeld in twee stukken, met daar tussen 382 kilometer verbinding. “Dat was eigenlijk het enige vervelende van vandaag”, vond Van de Huijgevoort. “Dat was slopend.”

De proeven daarentegen waren leuk, vooral het eerste deel. “Hollands proefje”, oordeelde Van de Huijgevoort. “Zand, mooie knipjes. Echt heel leuk rijden.” Het tweede deel lag hem wat minder. “Die snelle WRC-paden, dat is niet zo mijn ding. Omdat ik bang was om te vallen, ben ik iets te voorzichtig gaan rijden, waardoor ik dus toch gevallen ben. Ik heb een heel stuk met de laagstaande zon precies in mijn snufferd gereden, en in het stof van de auto’s.”

Ook het laatste stukje verbinding naar het bivak viel nog niet mee. “Dat was de eerste kilometers nog gewoon over het gravel”, zegt Van de Huijgevoort. “In het donker, dus dat schoot niet op. Daarna reden we door twee stadjes, waar het zwart van de mensen stond. Dat is mooi hoor, maar na zo’n lange dag wil je gewoon naar het bivak, lekker slapen. Ik heb er meer dan twee uur over gedaan om thuis te komen.”