Van Genugten verliest twee uur in koninginnenrit

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2018_0117_stage11_01-17_VanGenugten.jpeg

Als er één dag is in de Dakar waarop je geen pech moet krijgen, dan is het in de Fiambalá-etappe. Ton van Genugten overkwam het wel. Het kostte hem twee uur en twee plaatsen in het klassement. De nummers 5 (Ardavichus), 6 (Macik) en 7 (Van Genugten) zijn echter maar gescheiden door nog geen drie minuten.

Als winnaar van etappe 10 was Van Genugten de eerste truck die startte in de Fiambalá Super Special, waarin de top 10 van de auto’s en motoren en de top 5 van de trucks door elkaar als eersten vertrekken. De rest van het veld volgt later. Met De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra had Van Genugten afgesproken dat hij zou wachten. Daardoor liep hij meteen bij het begin van de etappe al 3 minuten achterstand op, maar dat was dus ingecalculeerd.

Terwijl Villagra vlotjes door de duinen ging, kwam Van Genugten echter in de problemen. “Ergens tussen kilometer 40 en 50 reed ik van een duin af en direct daar achter lag weer een duin en een stukje piste met stenen. Ik kwam met de voorbumper hard in het zand en dat stukje stenen terecht. Daarbij brak de koppeling van de stuurpomp af.”

Monteur Bernard der Kinderen ging met hulp van Van Genugten en navigator Peter Willemsen meteen aan de slag om de boel te repareren. “Maar waarschijnlijk hebben we iets te snel willen zijn, want na een half uur liep weer de olie van de stuurbekrachtiging eruit en moesten we opnieuw beginnen.” Alles bij elkaar kostte dat ruim anderhalf uur.

De derde keer dat Van Genugten moest stoppen was vanwege een lekke band. De vierde keer was wegens wat vervolgschade van de geschonden neus van de Iveco Powerstar. “De hoofdschakelaar sloeg af. In totaal hebben we vier keer stilgestaan”, vertelt Van Genugten. “Hartstikke balen, want het rijden ging goed. Eén klein inschattingsfoutje kost twee uur. Gelukkig is de concurrentie ook niet zonder kleerscheuren door de etappe gekomen. Het was heel zwaar, met super los zand.”

Van Genugten kwam als twaalfde in de etappe-uitslag te staan. Doordat Martin Macik net een kwartiertje minder tijd verloor, schoof die nog net tussen Artur Ardavichus en Van Genugten in het klassement. “De komende dagen is nog niets beslist”, wist Van Genugten. “Die vijfde plaats moet sowieso mogelijk zijn, maar we moeten ook niet vergeten dat Villagra nu aan de leiding staat van het klassement. Dat is ook heel belangrijk.”

De Argentijn werd nipt tweede in de etappe en zette een achterstand van 24 minuten op Eduard Nikolaev om in een voorsprong van 16 minuten. Omdat hij een penalty kreeg van een kwartier wegens een afgebroken strap, hield hij daar 1.07 van over op de Kamaz.