Frank Tilburgs: Meer bereikt dan gehoopt

Team Tilburgs aan de finish

De achttiende plaats aan de finish van de Dakar 2017 was beter dan Frank Tilburgs vooraf had durven hopen. Afgelastingen en ingekorte etappes brachten het aantal wedstrijdkilometers drastisch terug, maar de Dakar werd er niet minder zwaar door, meent Tilburgs. “Die lange verbindingen over de weg, die breken je af.”

Het Team Tilburgs Truckparts had niet een heel jaar keihard gewerkt met het idee ‘slechts’ 2200 kilometer wedstrijd te rijden. Maar de voldoening was er aan de finish niet minder om. “Het is echt wel een zware Dakar geweest”, vond Frank Tilburgs. “Het aantal wedstrijdkilometers viel tegen. Dat had veel meer mogen en moeten zijn, maar de proeven die we hebben gereden waren stuk voor stuk uitdagende, zware en ook mooie specials. We hebben het nergens cadeau gekregen.”

De achttiende plaats gaf des te meer voldoening, omdat de DAF van Tilburgs wellicht de minste pk’s heeft van allemaal, maar wel zonder grote problemen door de rally bleef rollen. “Wij hebben bijna geen troubles gehad. Je hebt niks aan vermogen als je niet de tractie goed op de grond te krijgen om te blijven rollen. Dat hadden wij goed voor elkaar. Vooraf hadden veel mensen een hard hoofd in het plan om met een automatische versnellingsbak te rijden, maar ik ben er heel content mee geweest.”

Tilburgs reed naar het podium in Buenos Aires met het goede gevoel er alles uit te hebben gehaald wat erin zat. “We hebben meer bereikt dan gehoopt. Wat dat voor de toekomst betekent, moeten we eens goed evalueren en overdenken. Ik weet nog niet of ik volgend jaar terugkom om te proberen het te verbeteren. Dan moet er echt wel iets veranderen in de organisatie van de Dakar, want ik denk dat het anders kan en moet. Als ze hetzelfde gaan doen als dit jaar, met dus grote risico’s op regen en afgelaste etappes, gaan er veel afhaken.”