Dakar 2017 - Auto’s: Dertiende zege voor Stephane Peterhansel

Dakar 2017 - Auto’s: Dertiende zege voor Stephane Peterhansel

Stephane Peterhansel heeft zaterdag voor de dertiende keer de Dakar Rally op zijn naam geschreven. Peterhansel pakte voor Peugeot de zevende Dakar-overwinning in de historie van het merk.

Na zes overwinningen bij de motoren heeft Peterhansel nu nog zeven eindzeges bij de auto’s in de Dakar. Hij kreeg het echter niet bepaald cadeau tijdens de jongste editie waarin de concurrentie van met name Sebastien Loeb een rol speelde. De negenvoudig wereldkampioen WRC stond een aantal dagen aan de leiding maar verloor de rally in de tiende etappe. Peterhansels ervaring gaf naar eigen zeggen de doorslag.

In die proef lag Loeb aan de leiding, maar verloor hij in de slotfase de aansluiting met Peterhansel. Aan de finish van de laatste proef had Peterhansel een voorsprong van 5 minuut 13 op Loeb. Het gat daarachter naar Despres was aanzienlijk groter.

Cyril Despres liet zien bij de top van de auto’s te horen maar verloor op sleutelmomenten tijd. De derde rijder van Peugeot won de vierde etappe en was op een proef na constant in de top tien te vinden.

Waar bleef de concurrentie?

Enige tegenvaller voor Peugeot was het ontbreken van Carlos Sainz aan de finish. De winnaar van 2010 heeft sinds 2013 geen Dakar meer uitgereden en viel ook deze keer uit door een beginnersfout. In de vierde etappe pikte de Spanjaard een binnenkantje mee waardoor de 3008DKR over de kop sloeg en een ravijn in rolde.

Ook de andere grote favoriet, Nasser Al-Attiyah, maakte de hoge verwachtingen niet waar. Al-Attiyah switchte naar Toyota voor de Dakar en hij begon voortvarend met een overwinning en een tweede plaats. In de derde etappe ging het mis door een crash. De auto van Al-Attiyah was dusdanig beschadigd dat starten in de vierde etappe niet mogelijk was.

Zonder benzine…

De derde etappe werd voor het team van Overdrive een nachtmerrie. Niet alleen Al-Attiyah ging uit de wedstrijd, ook een aantal rijders kwamen zonder benzine te staan op de proef. Nani Roma stond nog het meest gunstig, hij verloor het minst en kon enigszins aansluiting houden met de leiders. Onder ander Giniel de Villiers en Erik van Loon verloren een goede klassering doordat ze zeer afgelegen stonden.

Bij Mini kon men simpelweg het tempo niet volgen. Mikko Hirvonen verloor met name op hoogte in Bolivia tijd en kwam daar vermogen tekort ten opzichte van de Peugeots. Het noodlot sloeg helemaal toe in etappe 10 toen Hirvonen in een canyon vast kwam te zitten op een rots en botste tegen de truck van Pascal de Baar. Daarmee was de hoop op een goede klassering voor Hirvonen vervlogen.

De Nederlanders

Erik van Loon had naar eigen inschatting rond de vijfde of zesde plaats kunnen eindigen, zonder het debacle met de brandstof. In plaats daarvan bleef een veertiende plaats over en haalde Van Loon er daarna alles uit wat erin zat: “Aan de auto ligt het ook zeker niet. De Toyota is een topkarretje, een feest om in te rijden. Daar ben ik echt heel blij mee. De vering was ook perfect. Ik heb nauwelijks te lijden gehad van deze Dakar.”

Maik Willems deed het wederom prima en haalde zijn doelstelling door als 26e te finishen. De ervaringen die Willems de afgelopen jaren met navigator Rob van Pelt opdeed helpen daarbij: “Ik maak veel kilometers en dan zit je relaxter in de auto. Je kunt veel meer ontspannen rijden en dat is met name in een Dakar ideaal of feitelijk een voorwaarde.”

De gebroeders Coronel haalden de finish samen, al was het geen gemakkelijke opgave. Tim Coronel zei na afloop: “Ik heb eigenlijk geen problemen gehad en Tom de ene na de andere. Op een gegeven moment ben ik achter hem gaan rijden en elke keer als hij problemen had, heb ik het gerepareerd.” Uiteindelijk is de doelstelling wel geslaagd en kan Coronel uitkijken naar wellicht een nieuwe uitdaging.

Foto: Marcel Vermeij