Dakar 2017 - Quads: Sterke tweede week bezorgt Sergei Karyakin eindzege

Dakar 2017 - Quads: Sterke tweede week bezorgt Sergei Karyakin eindzege

Sergei Karyakin heeft de eindzege in de Dakar Rally bij de quads voor zich opgeëist. De Rus sloot zaterdag de rally af met een achtste plaats in de twaalfde en laatste etappe. Het was voldoende voor zijn eerste titel, een overwinning die Karyakin behaalde na een sterke tweede week.

Karyakin eindigde vorig jaar als vierde en misschien was het dan ook niet meer dan logisch dat, door het ontbreken van de complete top drie van 2016, de Rus de Dakar zou winnen. De Argentijnse gebroeders Patronelli vonden de route niet uitdagend genoeg en de Zuid-Afrikaan Brian Baragwanath besloot eveneens niet af te reizen naar het Paraguayaanse Asuncion, waar dit jaar de Dakar van start ging.

Lijst van favorieten

Vooraf was Karyakin niet de uitgesproken topfavoriet, maar maakte deel uit van een lijst favorieten waarop ook oud-winnaars Rafal Sonik, Ignacio Casale en Josef Machacek stonden.

Geen enkele rijder van dit viertal slaagde erin in de eerste week van de rally de rol als favoriet waar te maken. Macheck viel al in de vierde etappe uit en Sonik was na de eerste week al kansloos voor de eindzege door in iedere etappe veel tijd te verliezen.

Ignacio Casele

Casale pakte na de derde etappe de leiding in het algemeen klassement, maar zakte vervolgens weg na twee matige etappes. Desondanks bleef de Chileen in kansrijke positie, maar zag tegen het einde van de rally zijn kansen op de eindoverwinning vervliegen.

Karyakin kende een aarzelend begin van de rally met een zesde, 15de en vijfde plaats. Een tweede plek in de vierde etappe leverde hem koppositie in het algemeen klassement op. De vreugde was echter van korte duur, want een dag later kwam de Rus niet verder dan een zevende plek en stond hij de leiding af aan Simon Vitse.

Vitse klassementsleider

Vitse was in die eerste week al de vijfde rijder die na een etappe het klassement aanvoerde. De debuterende Fransman slaagde er net als zijn voorgangers, Marcelo Medeiros, Pablo Copetti, Ignacio Casale en Karyakin, niet in de leidende positie langer dan een dag te behouden.

Vitse verloor de dag na de rustdag zijn koppositie aan Karyakin, die in de marathonetappe een dubbelslag sloeg. De Rus nam met de winst het heft in handen bij de quads en reed vervolgens een strakke rally. Dagsucces in de tiende en elfde etappe vormde de stevige basis onder zijn eerste eindzege.

Verschillen worden groter

Terwijl de verschillen in de top 3 op de rustdag nog klein waren, liepen de verschillen in de tweede week op. Casale, die de laatste etappe op zijn naam schreeft, eindigde de rally op een tweede plaats op bijna een uur en een kwartier. De nummer drie, Copetti, gaf ruim vier uut toe op Karyakin.

Kees Koolen had graag meegedaan om de prijzen. Onze landgenoot, die op een zelfgebouwde quad reed, werd net even te veel geplaagd door pech. En dan met name in de tweede week waarin hij ook nog ziek was. Toch werd het voor Koolen een rally om nooit te vergeten, omdat hij de vijfde etappe op zijn naam schreef, zijn eerste dagzege in de Dakar.

Goede vooruitzichten

Een uiteindelijk 17de plaats in het eindklassement is misschien een teleurstellend resultaat voor Koolen, maar met de dagzege en een aantal goede etappes kan hij met een goed gevoel toewerken naar de volgende editie van de Dakar Rally.

Ook Bastiaan Nijen Twilhaar haalde de eindstreep van de rally. De waterdrager van Koolen viel vorig jaar bij zijn debuut bij de quads nog uit, maar dit keer eindigde hij als twintigste.