Dakar 2017 - Motoren: Sam Sunderland finisht 'eindelijk' en wint Dakar 2017

Sam Sunderland, Dakar Rally 2017, KTM, Red Bull, Matthias Walkner, Gerard Farres Guell

Sam Sunderland heeft de 39ste Dakar Rally bij de motoren gewonnen. Sunderland eindigde in de afsluitende proef van 64 kilometer op een zesde positie, dat was meer dan genoeg voor de overwinning. De overwinning van Sunderland tekent de zestiende KTM-zege op rij in de Dakar Rally.

Sunderland volgt zijn teamgenoot Toby Price op die in de eerste week van de Dakar ten val kwam en zijn dijbeen brak. De Brit maakte weinig fouten in de eerste Dakar die hij volledig uitreed. Sunderland is de eerste Britse deelnemer die de Dakar wint en voor KTM de zestiende winnaar op rij.

Sunderland maakte de minste fouten

De overwinning van Sunderland wordt vooral gekenmerkt door het berekenend rijden van de Brit. Hij maakte weinig fouten waar anderen dat wel deden. Sunderland pakte een dagzege in de vijfde etappe, nam die dag de leiding over en gaf dat niet meer weg.

Voor Sunderland is het de eerste keer dat hij de Dakar finisht: “Het is een prestatie van ons team, ik ben heel erg blij. Het was een zware Dakar zowel fysiek als mentaal. Aan de finish kon ik de druk eindelijk van m’n schouders laten vallen, want die was wel erg groot de laatste dagen.”

Met de tweede plaats voor Matthias Walkner in het algemeen klassement heeft KTM een één-twee te pakken. Walkner finishte op 32 minuten van Sunderland nadat hij twee eerdere edities de finish niet haalde. Het is het laatste grote succes voor de huidige generatie KTM-motoren. Het Oostenrijkse merk komt komend seizoen met een nieuwe machine.

Na een spannende laatste etappe stelde Gerard Farres Guell de derde plaats in het klassement veilig. De Spanjaard van het Himoinsa Dakar Team is de bestgeplaatste rijder die niet voor een fabrieksteam rijdt en heeft zijn beste prestatie in de Dakar Rally flink verbeterd. Farres Guell maakte gedurende de rally geen fouten en was aan het eind van de rally 48 seconden sneller dan Adrien van Beveren van Yamaha.

Van Beveren zag met een slechte dag een zeker podium in rook opgaan. De Fransman van Yamaha bewees de absolute kopman te zijn voor dat team.

Tijdstraf kost Honda overwinning

Op snelheid was Honda een van de snelste teams in deze Dakar. De mannen van HRC pakten vijf van de tien dagzeges en hadden de leiding in het klassement tot ze een tijdstraf kregen wegens het tanken op een illegale locatie. Zonder die tijdstraf heeft HRC een zekere podiumfinish gemist.

Robert van Pelt beste Nederlander

Robert van Pelt werd met een 43e plaats de beste Nederlander bij de motoren. Van Pelt en de andere deelnemers hadden het erg zwaar en gingen in overlevingsmodus in de laatste week. “Eigenlijk ben je hartstikke gek dat je dit doet”, aldus Van Pelt aan de finish. “Op de momenten dat je op wil geven, put je weer kracht uit het feit dat je door wil. Hoe moeilijker de weg is, des te groter is de vreugde aan de finish.”

Maikel Verkade haalde twee uit twee. Na de veertigste plaats in 2016 werd Verkade dit jaar vijftigste in het algemeen klassement. Zelf was Verkade daar niet mee bezig, hij wilde finishen in Buenos Aires. “Ik wilde de motor eigenlijk aan de kant zetten afgelopen week”, zei Verkade aan de finish. “Ik weet niet of ik nu moet huilen of lachen, want het was zo zwaar. Ik kon niet meer.”

Debutant Arjan Bos heeft de laatste etappe gereden met een gebroken sleutelbeen. Bos heeft de laatste week op wilskracht gereden en kan terugkijken op een geslaagde Dakar en hij heeft zijn doelstelling gehaald: “Je bent er zo op gefocust om de finish te bereiken dat alles moet wijken. Je kunt niet honderd kilometer voor de finish opgeven, je moet naar de finish.”

Foto: Red Bull