Jasper Riezebos: Geleden en gestreden

Jasper Riezebos: Geleden en gestreden

Aan de finish van de Dakar 2016, met meer dan 9000 kilometer achter de wielen, weet Jasper Riezebos nog steeds niet waar hij mee bezig is. Het besef dat hij de Dakar heeft volbracht als kistrijder en daarmee een prestatie van formaat heeft geleverd, dringt nog niet echt door de combinatie van zweet, stof, adrenaline en slopende vermoeidheid heen. Wat hij wel beseft, is hoe zwaar het was wat hij de voorbije twee weken heeft doorgemaakt. “Dat had ik niet gedacht.”

Bij het podium in Rosario, met de medaille in handen, leek Jasper Riezebos zowaar een beetje verlegen. Van alle kanten waren motorrijders waar hij tegenop kijkt naar hem toe gekomen om hem schouderklopjes te geven en te vertellen hoe veel respect ze hebben voor de manier waarop Riezebos zich staande heeft gehouden. “Jongens die echt kunnen rijden, zoals Frans Verhoeven en Hans Vogels. Ik kijk tegen hen op en nu komen ze vertellen dat ze respect hebben voor mij, Jantje de kraanmachinist uit IJsselmuiden. Misschien heb ik toch meer gepresteerd dan ik zelf besef.”

Kom er bij Riezebos niet mee aan dat het een makkelijke Dakar was. Het parkoers was misschien niet wat het had kunnen of moeten zijn, maar makkelijk was het niet. “Een special inkorten of afgelasten maakt weinig uit als je 600 kilometer in de striemende regen, hagelbuien en storm op de brommer zit. Dat is echt geen makkie. In het bivak alles nat. Al je spullen nat. Dan is het improviseren. Ik heb veel samen met Jurgen van den Goorbergh gedaan. Tentje geregeld om droog te kunnen staan en samen aan de motoren gewerkt. Zo werd het voor allebei net iets makkelijker.”

Na twee weken Dakar staat de motor van Riezebos er nog altijd netjes bij. Hij is er zuinig op geweest. Enerzijds door behoudend te rijden - “Vallen is pijn en veel werk” - en anderzijds door de machine goed te onderhouden. “Ik heb niet naar het klassement gekeken. Ik zou nu ook nog niet weten waar ik sta. Maakt me ook niets uit. Het belangrijkste was zorgen dat ik zelf heel bleef en zorgen dat de motor heel bleef. Ik ben trots op mijn motor en ook op mezelf, dat ‘ie er zo netjes bij staat. Op de rustdag heb ik heel veel gedaan. Daar ben ik achteraf heel blij om, want de tweede week was voor mens en materiaal loodzwaar.”

In de eerste week maakten regen, kou en de hoogte het zwaar, in de tweede week kregen de motorrijders het pas echt voor de kiezen. “Zand, bloedheet, lange dagen, weinig slaap. Als ik de laatste dagen drie uur per nacht heb geslapen, is het veel. En dan na zo’n korte nacht weer even dertien, veertien en soms wel zestien uur op dat ding zitten rammelen. Wat ze er ook van zeggen, het was toch weer Dakar. Het was buffelen, beulen, rammelen en afzien. Ik heb best geleden, maar ik heb er ook voor gestreden. Wat mij betreft zien ze me volgend jaar wel weer bij de kistjes. Maar dan moeten ze wel een andere route hebben.”

Resultaten #88 - Jasper Riezebos

Dag

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Etappe

-

98

95

78

85

70

73

68

57

45

55

53

57

Klassement

123

100

96

80

81

72

68

68

66

53

52

52

52