Dakar 2016: Succesvolle rentree van gebroeders Patronelli

Dakar 2016: Succesvolle rentree van gebroeders Patronelli

Ze kwamen, reden en overwonnen. De gebroeders Patronelli kenden een succesvolle terugkeer in de zwaarste rally ter wereld. Het duo, dat de Dakar tussen 2010 en 2013 domineerde, deed ook in de 38ste editie mee om de prijzen. De hoofdprijs ging voor de derde keer naar Marcos. Broer Alejandro, tweemaal de beste in Dakar, eindigde als tweede.

Dat de Argentijnen tijdens de Dakar constant kunnen rijden, is bekend. Het is de basis van hun succes, maar het tweetal had ook niet te klagen over de pech bij de concurrentie. Door de problemen van anderen, met name de top van het klassement, schoven de Patronelli’s langzaam op in het algemeen klassement.

Problemen bij concurrenten

Titelverdediger Rafal Sonik kende een magere eerste week. De Pool kon zich niet mengen in de strijd om de dagzeges en moest vervolgens opgeven wegens mechanische pech. Malheur met de quad zat ook Ignacio Casale in de weg.

De klassementsleider en Dakar-winnaar van 2014 kon de problemen nog wel oplossen, maar kwam de dag erna ten val en brak zijn sleutelbeen. Een dag eerder moest ook al de nummer drie van het klassement, Marcel Medeiros, opgeven na een valpartij.

Baragwanath kansloos na tijdstraf

Brian Baragwanath schakelde zichzelf uit. De Zuid-Afrikaan verloor de dag na zijn zege in de derde etappe 43 minuten en daardoor zijn tweede plaats in het klassement. Een additionele tijdstraf van een uur en vier minuten later in de rally betekende dat Baragwanath ondanks een overwinning in etappe tien niet verder kwam dan een uiteindelijk derde plaats achter de Patronelli’s.

Alejandro pakte de leiding in het algemeen klassement in de zesde etappe, de rit die werd gewonnen door Marcos. Met de winst in de achtste special nam Marcos de koppositie van zijn broer over en stond die niet meer af. Alejandro knokte zich nog terug naar acht seconden na etappe 11. De overwinning van Marcos een dag later maakte een einde aan de aspiraties van Alejandro op de eindzege.

Op een vierde plaats eindigde Sergei Karjakin, op bijna een uur en drie kwartier op Marcos Patronelli. De Rus behaalde met een tweede plaats in de zevende etappe zijn beste resultaat. Jeremias Gonzalez Ferioli, de nummer twee van 2015, reed op de proloog na iedere dag in de top tien, maar kon geen enkele keer aanspraak maken op een dagzege. De ambitie om te strijden om de eindzege stokte bij een vijfde plaats in het algemeen klassement.

Nederlanders

Voor Kees Koolen waren de druiven bijzonder zuur. Een kapotte versnellingsbak voorkwam een eindklassering in de top tien. Koolen lag op een mooie zevende plaats toen hij met mechanische problemen moest opgeven. Een bittere pil, maar hij kan terugkijken op een goede Dakar met als hoogtepunt de vierde plaats in de vijfde etappe. Dat was het beste resultaat van een Nederlander ooit bij de vierwielers.

Bas Nijen Twilhaar, die Koolen tijdens de rally bijstond, haalde eveneens de finish niet. Een kapotte brandstofpomp maakte in etappe 11 einde aan het debuut van Nijen Twilhaar bij de quads.