Dakar 2016: Peterhansel pakt - onder voorbehoud - zijn twaalfde eindzege

Peterhansel pakt zege Dakar 2016

Stéphane Peterhansel heeft voor Peugeot de Dakar Rally bij de auto’s gewonnen. Peterhansel nam na het terugvallen van Sebastien Loeb en de opgave van Carlos Sainz het heft in handen en bracht de overwinning thuis voor de Franse constructeur.

Peterhansel won namens de 'Franse Leeuw' drie etappes en wist met name in de tiende etappe zijn slag te slaan. Nasser Al-Attiyah verloor de rally in de duinen bij Fiambala en door zijn crash in de tiende etappe. Peterhansel wist juist op die momenten te profiteren van het falen van anderen. Zo verloor Sebastien Loeb veel tijd met een crash en viel Carlos Sainz uit met technische problemen. Peterhansel nam in de laatste etappes geen risico's en daar was ook geen reden toe.

Onder voorbehoud...

26 jaar na de overwinning van Ari Vatanen met de Peugeot 405 is het merk terug op de hoogste trede van het podium. Peterhansel won de Dakar voor het laatst in 2013, toen met Mini. Het is nog even afwachten of Peterhansel definitief de boeken in gaat als winnaar van de Dakar 2016. Het tankincident heeft bij de auto's voor controverse gezorgd en uiteindelijk een protest van X-raid. In eerste instantie besloot ASO geen actie te ondernemen, tegen die beslissing gaat X-raid in beroep.

Nasser Al-Attiyah zou kunnen profiteren op het moment dat de commissie zich tegen Peugeot keert, maar voorlopig moet hij genoegen nemen met de tweede plaats. Al-Attiyah pakte twee dagzeges en verloor de rally in de duinen van Fiambala maar ook tijdens de etappes op hoogte in Bolivia. De Mini presteerde daar aanzienlijk minder goed dan de Peugeots die afgesteld stonden op ‘hoogte’.

De hoogte speelde ook Giniel de Villiers parten, die het vermogen van de Hilux niet volledig kon benutten tijdens de etappes in Bolivia. De Villiers haalt wederom een podium met de Hilux en finishte in de afgelopen vijf jaar constant in de top vier. Ondanks dat De Villiers had gehoopt mee te doen voor de overwinning is hij blij met het podium in Rosario.

Nederlanders

De Dakar bij de auto's begon voor Nederland veelbeloven. Bernhard ten Brinke won de proloog maar verliet de wedstrijd al voor de rustdag toen zijn Hilux in vlammen op ging. Ook Tom Coronel, Ebert Dollevoet en Eelco Bekker haalden de finish niet.

Een tweede plaats voor Erik van Loon in de echt zware etappe werd het hoogtepunt voor de Nederlanders in deze editie van de Dakar. Van Loon en Rosegaar bleken ook tegenslag te kennen met een crash in etappe 10 en de daaropvolgende technische problemen. Van Loon was realistisch over zijn positie in het klassement en wist dat een evenaring van 2015 onwaarschijnlijk leek. Voor Van Loon is een dertiende plaats in het klassement het maximaal haalbare dit jaar.

Tim Coronel finishte de Dakar met zijn buggy en dat is voor hem in principe al een overwinning. Coronel kende veel problemen in de eerste week maar reed in de tweede week sterk met zelfs een zeventiende plaats in etappe 9. In de eindstand wordt Coronel 36e.

Maik Willems haalde voor de tweede keer de finish na een zwaar slot van de rally. Willems zag de afgelopen dagen het bivak zelden bij daglicht en moest veel tijd toegeven. De positie in de top-50 werd niet thuisgebracht, wel mag Willems trots zijn op weer een volbrachte Dakar.

Na twee minder geslaagde pogingen in 2010 en 2011 haalt Peter Merceij deze keer de finish van de Dakar Rally. Merceij bouwde met zijn ervaring de rally gedegen op en klom langzaam maar zeker in de ranglijst omhoog.