Equipe Pascal de Baar begint als zesde aan slotdag

Equipe Pascal de Baar begint als zesde aan slotdag

VILLA CARLOS PAZ - Een niet voor mogelijk gehouden zesde plaats in het algemeen klassement van de Dakar Rally lonkt voor de Mammoet Rallysport equipe van Pascal de Baar, Wouter de Graaff en Martin Roesink.

Ook in de twaalfde etappe stampte het trio in de Mammoet-truck onverdroten voort richting de finish. De (gedeelde) zesde plaats in de etappe over 267 kilometer bewees andermaal dat De Baar en zijn mannen een stabiele factor vormen. ,,We hebben heerlijk gereden. Het was geen moeilijke etappe. We hebben het tempo strak gehouden en hadden geen idee dat het zo goed zou gaan als bij de finish bleek.´´ aldus Pascal de Baar, voordat hij aan de ongetwijfeld vreugdevolle verbindingsrit over 200 kilometer naar het bivak in Villa Carlos Paz begon. ,,We kunnen het nauwelijks geloven. We hebben vandaag geen gekke dingen meegemaakt. De truck presteerde optimaal en ook wij hebben geen fout gemaakt.´´

Het solide optreden van het Renault-trio bracht de formatie van Mammoet Rallysport een zesde plaats (op slechts 6.20 van ritwinnaar Peter Versluis) in de etappe en een eveneens zesde plaats in de algemene rangschikking. Die zesde stek was het team gisteren kwijtgeraakt aan Peter Versluis. De MAN-rijder werd echter gestraft voor een tijdsoverschrijding op de route vanuit de proef naar het bivak van San Juan. Die straftijd (1 uur 19 minuten) bracht de zesde plaats weer in handen van De Baar.

,,Super blij met deze uitslag''

,,We zijn super blij met deze uitslag en met de zesde plaats in het algemeen klassement. We hadden onderweg zelfs nog even hoop op een nog betere klassering. Er stond een Kamaz stil, maar we wisten niet wie dat was.´´ De Baar doelde op het oponthoud dat Airat Mardeev opliep. De Rus kreeg vervolgens steun van trouwe secondant Eduard Nikolaev. De Russen zijn kansloos voor de eindzege, maar willen de tweede plaats van Mardeev wel veiligstellen. Dat gebeurde ook. Mardeev eindigde als tiende op ruim 9 minuten. Zijn klassement kwam niet in gevaar.

Dat geldt ook voor Pascal de Baar en zijn co-piloten. ,,We kunnen alleen maar tevreden zijn. Verder valt er weinig te melden. We kunnen weer een etappe afvinken en gaan er in de laatste rit vanzelfsprekend alles aan doen om die klassering naar het podium in Rosario te rijden.´´

Drie kwartier voorsprong

De voorsprong van De Baar, De Graaf en Roesink op de nummer zeven (Nikolaev in de Kamaz) bedraagt maar liefst 45 minuten. De achterstand op nummer vijf (Hans Stacey) bedraagt een half uur. In de laatste etappe moeten er gekke dingen gebeuren om de formatie van Mammoet Rallysport van die dik verdiende zesde plaats af te stoten. ,,Als we geen grote problemen krijgen dan moet het lukken,´´ aldus De Baar, die als geen ander weet dat in de Dakar Rally geen zekerheden bestaan. ,,We zijn pas zeker als we morgen over de streep zijn. Maar het ziet er wel heel goed uit''.

De afsluitende rit is totaal 700 kilometer lang. De eerste truck begint even na 12.30 uur (Nederlandse tijd) aan de dertiende etappe. De slotproef telt 180 kilometer over gravelpaden, zandwegen en stenenpaden. Na de finish wacht een lange rit van bijna 400 kilometer naar het finishpodium in Rosario. In aanwezigheid van alle overige teamleden zal daar op passende wijze de kroon op het werk worden gezet.