Hoondert geniet van stukje sturen met heerlijk proefje

De truck van Adwin Hoonert in het bivak

De voorlaatste dag van de Dakar was een stevig stukje sturen. 900 kilometer. En daar zat ook nog een proefje tussendoor van 267 kilometer. Maar wel een lekker proefje. Een heerlijk proefje zelfs, vond Adwin Hoondert, voor de laatste keer ontspannen onderuit in zijn campingstoel in het bivak van Villa Carlos Paz. Met uitzicht op het meer en de palmbomen was Hoondert helemaal tevreden.

 Proeven als deze hadden er wel meer mogen zijn. En hij had ook best langer gemogen van Adwin Hoondert. “Alles beter dan 400 kilometer bonken en stuiteren op die knippenpaden van de vorige stage,” zei Hoondert. “Waarom moest dat nou? Dit is toch veel leuker: lekker technisch, met fijne bochtjes en mooie paadjes. Helemaal mijn ding. Ik heb genoten.”

Dat het helemaal Hoonderts ding was bleek wel uit de tussentijden: met de dertiende tijd kwam de Zeeuw door het eerste meetpunt. “Het ging perfect, maar die snelheid kon ik niet volhouden. De remmen werden te heet. En om nou op de voorlaatste dag nog een hoop trammelant te hebben, was het me niet waard.”

Het was goed te merken dat Hoondert deze Dakar een stuk harder reed. Niet alleen de negentiende plaats is daarvan een bewijs, ook de slijtage van de truck. Harder rijden betekent meer vragen van het materiaal, dat hardere klappen krijgt te verduren en daardoor sneller stuk gaat. “Dat had ik wel verwacht,” zegt Hoondert, voorzichtig terugblikkend op de Dakar die bijna op een eind loopt. “Als je kijkt naar de achttien die voor me staan in het klassement, met wat voor materiaal die rijden. Ik moet het uiterste uit mijn DAF’je halen om een klein beetje mee te kunnen. Dat kan ‘ie niet aan.”

In de laatste etappe gaat Hoondert dan ook geen toeren en fratsen meer uithalen. Het spul moet heel het podium in Rosario op en de kans dat die negentiende plaats nog verandert, is klein - of er moet er voor Hoondert nog eentje tussenuit vallen. “Achter me zit een gat van drie uur. Ik ga er niet vanuit dat ik nog zoveel ga verliezen. Voor me staat Marcel Huigevoort op een half uur. Dat kan ik op een kippeneindje van 180 kilometer niet goed maken. Het heeft dus ook geen zin om dat te proberen.”

Met de negentiende plaats - onder voorbehoud van de laatste etappe - is Hoondert ook meer dan tevreden. De top 20 was zijn doelstelling en die heeft hij ruimschoots behaald. “Ik meet mezelf vooral met mijn kompanen en dan heb ik het goed gedaan. Versteijnen, Schoones, Van de Laar: daar sta ik mooi een stukje voor. Dat is een lekker gevoel.”