Duinen, zoutvlaktes en pampa’s in Dakar 2016

Kaart Dakar Rally 2016

Met een reeks van drie presentaties in de landen waar de Dakar 2016 doorheen komt, is de officiële route voor De Rally bekend gemaakt. En er zit veel nieuw maar ook vertrouwd terrein in de Dakar van 2016. Woensdag 6 mei zal de organisatie bij Experience Island in Loon op Zand verdere uitleg geven.

Dat Peru, waar de rally op 3 januari start in de hoofdstad Lima, terug is, zal velen verheugen. De duinen van Pisco, Nazca en Arequipa hebben eerder al als scherprechters gefungeerd, zowel als begin als aan het slot van de rally. Onder meer vanwege de omstandigheden in Chili, waar recent natuurgeweld voor grote problemen zorgt, koos de Dakar-organisatie ervoor om via Bolivia naar Argentinië te gaan.

In Bolivia staan drie etappes op het programma: naar Lake Titicaca, naar Ororu en naar Unuyi, waar vandaan de rally naar Salta in Argentinië gaat, waar op 10 januari de rustdag is. Over het terrein in Bolivia is weinig bekend, behalve dan de zoutvlakte van Uyuni, maar duidelijk is dat de hoogte een grote rol zal spelen. De afgelopen twee jaar nog was de etappe naar Uyuni alleen voor de motoren en auto’s, maar deze keer moeten ook de trucks over de smalle wegen in Bolivia.

In Argentinië komt de karavaan weer op min of meer vertrouwd terrein. Hier staan de duinen van Fiambala terug op het programma en mogelijk ook de zwarte duinen van Nihuil, op weg naar Rosario waar op 16 januari de finish is.

De volledige route ziet er als volgt uit:
03/01: Lima (P) – Pisco (P)
04/01: Pisco (P) – Nazca (P)
05/01: Nazca (P) – Arequipa (P)
06/01: Arequipa (P) – Lake Titicaca (B)
07/01: Lake Titicaca (B) – Oruro (B)
08/01: Oruro (B) – Uyuni (B)
09/01: Uyuni (B) – Salta (A)
10/01: rustdag in Salta (A)
11/01: Salta (A) – Belén (A)
12/01: Belén (A) – Belén (A)
13/01: Belén (A) – La Rioja (A)
14/01: La Rioja (A) – San Juan (A)
15/01: San Juan (A) – Villa Carlos Paz (A)
16/01: Villa Carlos Paz (A) – Rosario (A)