Ook Kamaz komt met een torpedo

Kamaz concept

In navolging van Ales Loprais en Gerard de Rooy komt ook Kamaz met een truck-met-neus. Kamaz-teammanager Vladimir Chagin presenteerde de nieuwe auto aan de vooravond van de Grote Steppe Rally in Rusland, waaraan Kamaz met liefst zes auto’s meedoet als voorbereiding op de Dakar 2016. De nieuwe torpedotruck wordt in die rally overigens niet ingezet.

De afgelopen jaren was Kamaz al druk bezig met ontwikkeling van nieuwe trucks. In de afgelopen Dakar werden twee verschillende modellen ingezet. Inmiddels is het wagenpark van het Russische team flink gemoderniseerd. De trucks zijn aanzienlijk compacter geworden, wat een voorwaarde was omdat de motoren volgens de nieuwe reglementen lichter zijn.

Voor de nieuwe torpedo maakt Kamaz voorlopig nog gebruik van een Caterpillar-blok dat het heeft geleased van het Tsjechische Buggyra-team, zodat Liebherr de tijd heeft een nieuw blok te ontwikkelen. De Liebherr-blokken die Kamaz tot nu toe gebruikt, passen namelijk niet in het ontwerp van de torpedo, waarvoor een Daimler-neus is gebruikt aangezien de Russische truckfabrikant zelf geen wagens met neus in productie heeft.

Dat er toch voor is gekozen een torpedo te ontwikkelen, terwijl Kamaz met de 'gewone' trucks het complete podium bezette in de afgelopen Dakar, is een gevolg van het succes van De Rooy en Loprais. “Ook al zijn we met onze wagens erg succesvol, we willen niet achter blijven,” verklaarde Chagin. “Onze torpedo is nog in de ontwikkelingsfase. Het is nog onduidelijk of we hem al in de komende Dakar kunnen inzetten voor de eerste ultieme test.”

In de Grote Steppe Rally, een vierdaagse wedstrijd voor het Russisch kampioenschap op een deel van het traject van de Silk Way Rally, moest Eduard Nikolaev met een gebroken hand opgeven.

Foto's: Kamaz