Veel verrassingen en meer zand in Dakar 2016

Presentatie Dakar Rally 2016

Er is nog veel onduidelijk, maar zeker is dat de Dakar Rally 2016 verrassend en uitdagend wordt, met meer zand en nieuwe routes. Bij de jaarlijkse presentatie van de organisatie in Loon op Zand onthulde Xavier Gavory, bij ASO verantwoordelijk voor de contacten met de deelnemers, dat er minimaal vijf totaal nieuwe etappes in de route zitten.

De etappes in Peru zullen grofweg hetzelfde zijn als in 2013, toen de Dakar eveneens vanuit Lima vertrok. “Dat betekent in ieder geval veel meer zand en échte duinen, al meteen bij het begin,” vertelde Gavory, tot vreugde van Gerard de Rooy. “Ook in Argentinië zit meer zand in de etappes, onder meer dankzij de terugkeer van Fiambala in de route.”

De etappes in Bolivia zijn sowieso nieuw en beloven bij voorbaat al spektakel. Zo voert de etappe naar Oruro over een hoogvlakte tussen vulkanisch gebergte. Veel meer details kon Gavory nog niet verklappen. “We zijn nog volop bezig met het samenstellen van de route,” vertelde hij. “Vanwege het wegvallen van Chili op een vrij laat moment, zijn de verkenningen in Bolivia nog aan de gang. Zodoende weten we ook nog niet of er weer een marathonetappe voor de auto’s en trucks komt. Wellicht wel, want het is goed bevallen.”

Gavory toonde een filmpje over hoe de verkenningen en het maken van de route werkt. “Het begint met een globale route die we via Google Earth uitzetten, tussen de plaatsen die we hebben uitgezocht om bivaks in te richten. Die route wordt vervolgens met een auto maar ook te voet verkend. Bij die verkenningen te voet stuiten we in Zuid-Amerika op tal van nog onbekende archeologische plaatsen, waar we met de rally dus niet kunnen komen. Die archeologische plaatsen worden gemarkeerd met palen en linten. De afgelopen jaren hebben we al 40.000 van dergelijke locaties gemarkeerd.”

Hoewel wedstrijdleider David Castera, die de verkenningen coördineerde, is vertrokken – hij is de nieuwe navigator van Cyril Despres bij Peugeot – is het team dat de routes en de roadbooks maakt hetzelfde gebleven. Voor de afgelopen Dakar maakten zij maar liefst 24 verschillende roadbooks, omdat veel routes voor motoren, auto’s en trucks gescheiden waren. Voor de nieuwe Dakar geldt dat auto’s en trucks weer meer dezelfde routes krijgen. Waar mogelijk worden voor de motoren wel andere routes gemaakt, uit sportieve en veiligheidsoverwegingen.

De details van de route van de Dakar 2016, met de afstanden en de lengtes van de specials, wordt op 18 november bekend gemaakt in Parijs.